Viktualiebrodern

Grundlagarnas status återigen

with 7 comments

Quis custodet och så vidare

Tydligen har det ändå uppstått en viss insikt om att det finns vissa rättsliga problem med att poliser undersöker åsiktsyttringar på Internet. ”Felaktig hantering kan göra poliser till brottslingar” skriver Svenska Dagbladet. Lite om PUL, lite om infiltration och lite om brottsprovokation – de vanliga puttenuttiga alibilagarna som regelmässigt får ge vika då behov uppstår. Lika frekvent alltså som en Tuborg smakar bäst – hvergang!

Men Regeringsformens förbud mot åsiktsregistrering nämns inte. Kanske är då grundlagarna enbart finord, som jag förmodade häromdagen? Kammaråklagare Chatrine Rudström citeras i artikeln.

Någon risk för att rättsäkerheten hotas ser hon däremot inte.

– Det är snarare en risk att man inte lyckas utreda brott och att misstänkta går fria.

Där har vi den igen – doktrinen om de straffprocessuella tvångsmedlens supremati över lagarna, och i synnerhet över grundlagarna.

När inte ens åklagarna respekterar lagarna – vem skall då göra det? Quis custodet ipsos custodes?

Annonser

Written by viktualiebroder

07 augusti 2011 den 12:13

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. ”Det är snarare en risk att man inte lyckas utreda brott och att misstänkta går fria.”

  En till som anser att utredning=dom och misstänkt=dömd alltså… Det börjar gå utför med en väldig fart nu!

  Luke Skynetwalker

  07 augusti 2011 at 14:10

 2. Ja, det är nu det börjar gå utför *suck*

  När jag läste i tidningen att Oslo-terroristen hade 7000 vänner på Facebook kände jag en antydan till kliande fingrar. Alltså det började klia i fingrarna att be SÄPO att nysta upp alla sjutusen, varav en hel del sades vara svenskar. Varav åtminstone en hotat mig personligen på Facebook och SVT med en bild av en civilklädd man med ett automatgevär i beredskapsställning. Bilden av en hotfull nyfascist in action – onåbar, anonym, skyddad av lagen.

  Så nu måste vi alla börja slå oss själva på fingrarna, aktivt avstå från enkla lösningar 🙂

  *ajaj*

  Gunnel Gomér

  07 augusti 2011 at 15:10

 3. #Gunnel
  Om det visar sig att Breivik hade en endaste vän (=medbrottsling) utanför Facebook skulle jag faktiskt bli lite förvånad…

  Jag tror att det lättvindiga sättet att få ”vänner” på Facebook bidrar till att människor som Breivik, med kortsluten tankevärld, förleds att tro att de har en massa ”vänner” som stödjer dem. I verkligheten är de ensamma, men det faktumet får aldrig några varningslampor att blinka och får dem aldrig att ifrågasätta sin egna förvridna tankevärld, därför att de inte förstår att de är ensamma.

  Du tillhör de Nätets godhjärtade tangentbordsriddare som Anna Troberg skrev om i Aftonbladet. Så jag är inte förvånad över att du råkar ut för hot. Men i all oro och rädsla – är inte hot om våld åtminstone något att vara stolt över – ett tecken på att man handlat rättrådigt? Finns det alls en kostnadsfri yttrandefrihet?

  Wilmer X hade en låt en gång som hette ”spela under hot”…

  viktualiebroder

  07 augusti 2011 at 15:32

 4. Du har rätt broder!

  Det finns ingen ”kostnadsfri” yttrandefrihet…för någon enda människa. Oberoende av ”åsikt”. Det kan inte heller existera någon konfliktfri pluralism (det vissa kallar mångkultur). Ibland tror jag att människors oförmåga att uthärda paradoxer är nyfascismens emotionella grogrund.

  Förmodligen hade Oslo-terroristen ingen aktiv medbrottsling. Men många tusen ”möjliggörare”, dvs. uppmuntrare. Jag har umgåtts så mycket med den typen av människor i nätdebatten att deras förvridna världsbild börjat klibba hårt. Vad jag personligen tog allra hårdast var Oslo-terroristens bedömning att 60-70% av alla kvinnor i Europa är s k ”kulturmarxister”, vilket också renderar kvinnor domen ”landsförrädare”. Jag har kallats landsförrädare oräkneliga gånger och sett ordet ”korståg” i de unga SD-krigarnas retorik ännu fler gånger.Skällsordet ”batikhäxa” har jag försökt bära med stolthet 🙂

  Oslo-terroiristen var nog ganska ensam i sin bostad, men inte i tankegångarna och emotionerna bakom handlingarna. En fråga jag funderar över just nu är mitten av 90-talet. Vad gjorde vi för ”rätt” då? Vi hade då en ganska frekvent, småskalig terrorism i form av brand&bombattentat. Nestius 1996:168 redovisar uppgifter 1990 – 95.
  ”Från 1 januari 1990 till och med 31 december 1994 begicks sammanlagt 497 övergrepp med rasistiskt eller främlingsfientlig grund. 195 attentat mot flyktingförläggningar, 263 angrepp mot flyktingar i samhället och 39 korsbränningar. Det innebär två attentat i veckan. I fem års tid.”

  Det lugnade ned sig. Vad gjorde vi för rätt? Och fel?

  Gunnel Gomér

  07 augusti 2011 at 18:39

 5. Du kan nog bära tillmälet ”Batikhäxa” med stolthet 🙂 Men du måste nog ha lyckats göra en och annan väldigt frustrerad, för någon sådan enkelspåring naivitet som jag trodde låg i det begreppet har jag sannerligen aldrig märkt hos dig. 🙂 Men det går väl inflation också i sådana begrepp när människor måste ta till ”splitting” för att få ihop sin svartvita världsbild när de stöter på sådana som dig.

  Jag kan se två förklaringar till att det ”lugnade ner sig” efter 95. En cynisk och så den som Anna Troberg och Torbjörn Wester skrivit om i debattartiklar.

  Den cyniska är det som i USA kallas för ”white flight” – vit medelklass skuldsätter sig upp över öronen för att få bo i områden med låg andel socioekonomiskt underprivilegierad (och med en på grund av anpassning till en ofta svår livsmiljö de kommit ifrån och där de nu bor relativt högre andel sociopater) invandrad befolkning. Och kan därmed distansera sig från problemet tillräckligt mycket för att kunna framstå som toleranta och liberala.

  Den andra heter Internet. Det finns ett samtal där som inte fanns under första halvan av nittiotalet. Ett hårt, drastiskt och hatiskt samtal ibland, men ändå ett samtal som mildrar aggressioner och frustrationer och ersätter många små våldsyttringar. Det är just detta som alla de som nu argumenterar mot ”näthatet”, mot yttrandefriheten och mot anonymiteten missar.

  Vad är värst: Hundar som inte bits därför att de får skälla, eller hundar som hindras att skälla och därför bits?

  viktualiebroder

  07 augusti 2011 at 19:30

 6. Kanske Internet?

  Men jag funderar mer i andra, pragmatiska banor. De som begick alla bomb&brandattentaten under första hälften av 90-talet var bekängade BSS-grabbar under 25 år. Kanske t o m i åldern 15-20 år. Många av dem lågutbildade. Kanske var det såhär? De mognade, fick jobb när tiderna blev bättre efter krisen. De blev familjefäder och började sedermera rösta på SD. Deras barn är ännu barn.

  Just detta får mig att spekulera om framtiden. Blir deras barn nationalister och rasister? Eller kommer de att på ungdomligt vis reagera som ”tvärtom-farsan”? Detta beror kanske mycket på det ekonomiska läget om tio år. Kommer de att få jobb, livschanser?

  Vad som sägs generellt om nyfascismen tycks i långa stycken stämma med vad jag upplevt. Fascismen är irrationell! Detta kan man inte påstå om vare sig konservatism eller liberalism och socialism. Nationalism och rasism är en folklig rörelse och en av dess karaktäristika är låga sanningskrav, förnekelse av rationella fakta-argument.

  Jag undrar om irrationella hundar som skäller (på nätet) inte blir mer & mer bitska? I begynnelsen var Ordet…som sedan blir till verklighet i handling. Jag kanske är svartsynt, men detta är en hypotes med väl så god sakunderbyggnad som sublimeringsteorin.

  *questions, questions floating in the air*

  Gunnel Gomér

  07 augusti 2011 at 20:52

 7. PS…De s k batikhäxor jag mött på nätet är skärpta fruntimmer. I allmänhet stridbara damer & tjejer med tydlgt feministisk approach. Liberaler eller vänster. Bilden av en velig lärarinna, så rädd för kulturkonflikter att det blir omvänd rasism, tycks mig inte stämma. Såna är vanligast bland mediafolk, rädda att göra bort sig i text.

  Gunnel Gomér

  07 augusti 2011 at 20:59


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s