Viktualiebrodern

Har Du läst Brott och Straff? Vad tyckte Du?

with one comment

Arne Naess(?) två relevanta frågor till politiker

Jag har för mig att det var den norske filosofen Arne Naess som en gång sa att det fanns egentligen bara en, eller möjligen två, relevanta frågor till en politiker. Utifrån svaret på den, eller de, frågorna skulle man kunna avgöra personens hela karaktär.

Den första frågan var: Har Du läst ”Brott och Straff” av Fjodor Dostojevskij?

Den (eventuella) följdfrågan var: Vad tyckte Du?

Brott och Straff handlar om flera saker, men först och främst om vilka medel som är tillåtna för att nå ett mål. Är det rätt att stjäla ifrån, om nödvändigt slå ihjäl, en gammal äcklig ockrerska för ett högre syfte som skall göra världen bättre? Kan en människa, som menar sig sträva efter ett ”ädelt” mål,  frikoppla sig själv från medlet och det medlets effekter på sin egen person?

Dostojevskij menade att ändamålet inte helgade medlen. Och att den som ändå försökte skulle förändras och förstöra sig själv.

Om det nu var Arne Naess som tanken härrör från minns jag inte helt säkert. Men utifrån vad man får veta om en politikers syn på förhållandet mellan mål och medel i svaret på dessa frågor  skulle man kunna förstå vad hon eller han var för en ”gynnare”.

Jag kommer att tänka på detta ”godhetskriterium” på en politiker när jag läser en artikel om sekters dynamik mot ett okritiskt våldsrättfärdigande i Svenska Dagbladet, skriven av Benjamin Katzeff Silberstein, ”Envar sin egen sekt”. Silberstein nämner inte ordet, men radikaliseringen hänger ihop med begreppet ”groupshift”, det vill säga att det i en radikal grupp uppstår en konkurrens om att vara mest radikal, ”how much do you hate the Romans?”, och om kontakten med omvärlden är för liten förskjuts gradvis genomsnittsåsikten inom gruppen i en allt mera radikal riktning.

Detta är något som också skulle kunna ske i en rörelse som Piratpartiet. Som tur är finns det inte några tecken på det. Och ett skäl till det tror jag är att det finns personer i piratrörelsen som bara alltför väl känner till hur sådana groupshift fungerar.

Torbjörn Wester, i styrelsen för Piratpartiet, framförde just den aspekten i en annan debattartikel i Svenska Dagbladet. Det fick mig att tänka på diktraderna av Gustaf Fröding (tiga och tala)

Stoltare är det att stiga
mitt ibland vimlet på torgen
fram med all sorg som jag äger,
tolk för de tyste, som lida,
tiga och lida blott.

Vi har ett torg som heter Internet. Och det skall vi vara tacksamma för, därför att om det nu än skulle underlätta för en och annan att extremiseras, så för vimlet på det torget desto flera tillbaka till människornas värld, där konflikter formuleras och löses med ord, och inte med knölpåken.

Annonser

Written by viktualiebroder

30 juli 2011 den 16:33

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] synpunkter på ämnet är hjärtligt […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s