Viktualiebrodern

Triolektisk fotboll

with one comment

Asger Jorns fotbollsdröm

Jag ser i Svenska Dagbladet (senare i Dagens Nyheter) att den danske konstnären Asger Jorns idé  om en sexkantig fotbollsplan, med tre samtidigt spelande lag, nu skall bli verklighet i Bilbao i Spanien. Idén presenterade han 1961 i en artikel i en fransk tidskrift och i sin bok ”Naturens Orden”.

Jorn kallade spelet som skulle resultera, där man inte kunde vara säker på vilket mål motspelarna försvarade, för triolektisk fotboll, till skillnad från den vanliga dialektiska fotbollen, med två motståndarlag. ”Det blir plötsligt en fråga om filosofi, om konst, om förhållandet till det övriga samhället och en livsåskådning”, citerar danska  Politiken Galder Reguera från Athletic Bilbao som anordnar turneringen.

Patentproblem

Men här finns ett potentiellt immaterialrättsproblem. Rumänen Cornel Coroiu lämnade den 12 januari 2000 in en patentansökan internationellt på just en fotbollsplan med tre mål för tre samtidigt spelande lag, WO 0151140. Nyhetsgranskaren i Haag kände uppenbarligen inte till Asger Jorns vision från 1961 och tog inte med hans bok i granskningsrapporten. Vad jag kan se är både Spanien och Danmark förhandsdesignerade, men jag blir inte riktigt klok på statusen för patentansökningen – om den gått vidare till en nationell prövning och om den i så fall senare gått till patent. Det verkar inte så. I alla fall torde utsikterna till patent nu vara obefintliga, sedan Jorns gamla idé kommit i dagen.

Redan Jorn befarade att fotbollen som skulle resultera skulle vara trist att se på och helt inriktad på försvarsspel. Men som filosofiskt experiment är det spännande.

Ed: Det första VM:et i triolektisk fotboll avgjorde i maj 2014 i danska Silkeborg. Det hände andra saker också, youtube har bildbevis.

Written by viktualiebroder

28 juli 2011 den 15:40

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] dialektiska fotbollen , med två motståndarlag. ”Det blir plötsligt en … View post: Triolektisk fotboll « Viktualiebrodern Post a […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s