Viktualiebrodern

Tvätta pengar genom polisen?

leave a comment »

”Hitta” kontanter ny trend

Det står i Dagens Nyheter (och i Svenska Dagbladet) att en man funnit ett femsiffrigt belopp i kontanter i en soptunna i Karlstad.

För det första kan man förstår undra om det verkligen är sant, och inte ett försök att få till ett legalt ursprung på en summa kontanter, som annars inte hade kunnat föras in i banksystemet enligt Finansinspektionens sätt att tolka lagarna.

För att det är en bluff skulle också sambandet i tiden med historien om den hittade miljonen i en klädcontainer tillhörande danska Röda Korset för en tid sedan tala. Jag skrev om detta som en möjlig kulturskillnad mellan dansk och svensk rättstillämpning.

Under alla omständigheter finns det anledning till försiktighet med att vara alltför ärlig för den som till äventyrs skulle hitta en större summa pengar. Det kan bli så att vederbörande själv misstänkliggörs för att försöka tvätta pengar, då ”jag hittade dem” knappast  är en godkänd förklaring för att få sätta in kontanter i en bank (om man nu hittar något kontor som tar emot kontanter – kanske lättare att hitta kontanter).

Skulle någon annan anmäla sig och säga sig vara rättmätig ägare till pengarna krävs, förutom förstås bevis för påståendet, också att vederbörande svarar på några intresserade frågor från polisens sida varifrån pengarna kommer, när det rör sig om så stora belopp.

Detta skall bli intressant. Är ”Titta vad jag hittade!” och en tillfällig deposition i några månader hos polisen ett fungerande knep för att kringgå lagen om Penningtvätt och finansierande av terrorism? Fortsättning följer säkert.

Ed: Enligt Värmlands Folkblad har polisen ”utrett varifrån pengarna kommer och kommit fram till att de slängts av misstag”. Undrar vad det betyder.

Ed2: Enligt TV4 skedde fyndet för flera veckor sedan, det vill säga innan det danska fallet var känt, så Copycat-spåret faller. Upphittaren var fastighetsskötare, och det gör nog hans berättelse trovärdig.

Annonser

Written by viktualiebroder

27 juli 2011 den 12:32

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s