Viktualiebrodern

Storsint dansk polis

with one comment

Hvor er dog Danmark dejligt

Piet Hein skrev en liten gruk en gång om danskens sinne för det som var förbjudet

Hvor er dog Danmark dejligt:

her er intet absolut

Noget er:forbudt, og noget:

m e g e t  s t r e n g t  f o r b u d t.

Men altid er der lisom

underfundigt føjet til:

>>-naturligvis undtagen

hvis De meget gerne vil.<<

Jag tänker på detta när jag ser i Dagens Nyheter och i Svenska Dagbladet att Röda Korset i Danmark hittat en miljon i kontanter i en container för klädinsamling. Polisen kan inte finna några tecken på att pengarna skulle härröra från något kriminellt. Men man vill ändå gärna, med utlovad anonymitet(!) komma i kontakt med bidragsgivaren för närmare utredning.

Jag tvivlar på att en sådan tillåtande inställning från svensk polis varit förenlig med svensk lag. Finansinspektionens tolkning av Betaltjänst- och Penningtvätt/terrorismlagarna är, att anonyma telefonkort inte får användas för inköp av något, inte ens för toalettbesök. Man förlitar sig därvid på principen Absence of evidence is not evidence of absence. Det vill säga, den som inte kan göra reda för, närmast bevisa, att pengarna har ett redligt ursprung, kan heller inte föra in dem i betalningssystemet. Om telefonbolaget låter någon anonymt ”lätta sitt hjärta” på en offentlig toalett genom att betala med anonymt telefonkort bryter de enligt Finansinspektionen mot svensk lag.

I frågan om hemligt ekonomiskt stöd till partier, tog jag upp just frågan om stora anonyma kontantgåvor till partier, och hur det i praktiken, med Finansinspektionens lagtolkning, är en omöjlighet. Kan partiet ifråga inte redogöra för ursprunget, kan de inte föra in pengarna i betalningssystemet. Man kan väl säga att den frågan nu aktualiserats, även om det inte gäller ett parti utan en hjälporganisation.

I Danmark tolkar alltså polisen avsaknaden av proveniens (”stamtavla”) på miljonen som att pengarna är lagliga. Det är visserligen lika ”forbudt” i Danmark som i Sverige att tvätta pengar, men undantag medges förstås ”hvis De meget gerne vil”. Och det vill förstås det danska Röda korset.

Jag tror att här faktiskt finns en kulturskillnad. Genom sitt förbud mot anonym tarmtömning visar Finansinspektionen att i Sverige ligger beviskravet fullt ut hos den som vill föra in pengar i systemet.

Vansinne.

Sigmund Freud hade funnit sammanhanget intressant.

Ed: Enligt Dagens Nyheter 2015-06-22 ville polisen inte lämna ut herrelösa 85 000 kronor till upphittaren. Dock ej med åberopande av Penningtvättdirektivet. Enligt JO gällde hittegodslagen. Man får alltså se det som ett öppet kryphål för den som vill tvätta större summor kontanter att lämna in dem till polisen som ”hittegods” för att sedan få ut dem som hittelön när ingen gjort anspråk på dem. Avdelningen ”Tänkte inte på det” för JO och lagstiftaren.

Ed2: Enligt Aftonbladet 2015-08-14 lämnade polisen dock ut 737 000 till upphittaren. Rentvättade pengar att föra in i systemet…

Written by viktualiebroder

20 juli 2011 den 16:32

Publicerat i kontanter, Piratpartiet, Rättssystemet

Tagged with ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] hittade miljonen i en klädcontainer tillhörande danska Röda Korset för en tid sedan tala. Jag skrev om detta som en möjlig kulturskillnad mellan dansk och svensk […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s