Viktualiebrodern

Kort- och datasamlingsrisker

with 2 comments

Blandade presshändelser

Det händer saker med bäring på kontantfrågan även när den här bloggen har sommarstiltje. Till exempel meddelas idag att var tionde kortinnehavare varit med om skimning eller annat kortbedrägeri. Kort är alltså inte så säkert som vissa vill göra sken av.

Bloggen ”Familjen Tibell på Äventyr ” ställer den högst befogade frågan Blev verkligen var tionde rånad på sina kontanter innan vi började med kort?

Om nu svaret på den frågan ändå skulle vara ett ja, kan man nog räkna med att beloppen i alla fall var mindre.

För den sakens skull skall man inte dra slutsatsen att det är kontantlösheten som i sig ökar kriminaliteten och stölderna. Men kombinationen av ett centralt datasamlande och utvecklingen mot kontantlöshet (som underlättar datasamlandet) skapar en miljö som underlättar för tjuvar.

Det centrala datasamlandet är problemet som skapar en grogrund för kriminalitet. Om det får fortsätta är det min övertygelse att vi får en förändring av samhället i kriminell riktning. Patokrati, som den polske psykiatrikern Andrzej Łobaczewski kallade det i sin bok ”Political ponerology”.

En liten lustig detalj är polisen Björn Setts råd hur man kan skydda sig

Ett viktigt råd, som kan kännas långt bort i kontokortssamhället är att i vissa fall låta bli att betala med kortet. Se till att ha kontanter i börsen, säger Björn Spett.

Ja, kontanter i en ficka nära dig är viktiga… För säkerhets skull. Och det behövs lagändringar för att Återupprätta Kontanter som Betalningsmedel som en del i försvaret av samhället mot att de kriminella tar över. (Fler delar i den bloggserien är länkade i kommentarerna till det första inlägget).

Kassaregisterlagen

Expressen profeterar idag om knallarnas och sommarmarknadernas undergång om Skatteverket får igenom sitt förslag att Kassaregisterlagen också skall gälla för ambulerande försäljning. Kassaregister av en tillräckligt robust kvalitet för att kunna användas utomhus i alla möjliga väder skulle enligt uppgift kosta ca 20 000 kronor. De tekniska kraven i Skatteverkets föreskrift SKVFS 2009:2  kapitel 12 § 20 anger arbetsområdet +5 till + 40.  Det torde inte räcka på Jokkmokks marknad

Vidare kräver kassaregister för att fungera en fungerande och stabil strömförsörjning. Med egen erfarenhet av hur stabilt elnätet är ute på landsbygden och speciellt på sommaren med alla åskväder, har jag mina tvivel på att ett kassaregister kan ses som en investering som skall skrivas av på tre år. Snarare gäller det samma som för ADSL-modem i obygden – det är en förbrukningsvara som får ersättas så gott som varje sommar, hur försiktig man än är att rycka alla sladdar vid minsta tecken på åska. Man sover lätt i åsktider…  Månne Skatteverket går med på direktavskrivning av kassaregister för 20000 per år för varje ambulerande försäljare? Lär inte bli så stor vinst för skatteuppbörden då…

Ed: Sedan 2008 tillåts direktavskrivning av inventarier med ett värde under ett halvt basbelopp, alltså just nu 2011 för föremål med ett värde understigande 21 400 kronor. Men frågan kvarstår: lönar det sig?

Nu ifrågasätter jag inte principen att alla skall vara hederliga och betala sin skatt. Men jag ifrågasätter starkt att en uppbörd som litar till stora – improduktiva – investeringar i en komplicerad struktur av känsliga tekniska apparater ger ett positivt utbyte i slutändan.

Och inte bara för den felslagna investeringen och suboptimeringen av samhällets resurser, utan också som sagt för den destabiliserande verkan på samhällsskicket som ett sådant massivt centralt datasamlande innebär.

Psykopaterna lägger pussel, behåll din bit – betala kontant! Vid äventyr att The lunatics are taking over the asylum. (Text här).

Annonser

Written by viktualiebroder

19 juli 2011 den 19:17

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. För att jämföra olika betalningsmedel med avseende på i vilken mån de gynnar stölder eller annan kriminalitet så är det egentligen ointressant hur många individer som erfarit att de blivit bestulna. Det viktiga är hur stora belopp som kommer på avvägar, och hur stor del av dessa belopp som räddas genom att förövarna grips (eller genom att transaktionerna stoppas på annat sätt). Finns det någon statistik över det att studera? Även falskmynteri måste räknas som att belopp ”kommer på avvägar”; varje falsk sedel i omlopp innebär ju att någon bedrägligen fått ut motsvarande nominella belopp i riktig valuta (eller in natura).

  Nej, jag betvivlar också att var tionde konsument blev rånad på kontanter före införandet av betalkort. Rånen skedde i stället där stora summor kontanter lades på hög, till exempel i butiker och banker. Kanske minst var tionde sparare hade ett konto i en bank som blivit rånad? Om rånarna nöjde sig med en del av bankens kontantkassa (och inte gav sig på värdefacken) så blev ju ingen enskild kund specifikt drabbad, utan förlusten spreds över hela koncernen och alla kunder.

  Att jag själv inte använder betalkort beror inte på någon risk jag måhända upplever att personligen bli utsatt för kortbedrägerier, utan på att jag saknar förtroende för kortsystemet som sådant (samt i viss mån på att jag inte vill lämna onödigt många spår efter mig). Mynt och sedlar kan jag känna i handen; plastkortet känns likadant vare sig kontot är tomt eller välfyllt. Elektroniska transaktioner är som att betala med luft; vad gör jag den dag någon säger ”tyvärr, den där luften är ogiltig, så jag kan inte sälja till dig nu”? Det krävs större samhällsstörningar än elavbrott för att förtroendet för sedlar och mynt skall rubbas i grunden.

  Fast hur många ”kortbedrägerier” har egentligen med offrets fysiska plastkort att göra? Räcker det inte att veta diverse halvhemliga kontonummer och koder för att någon på andra sidan jordklotet skall kunna initiera en transaktion som involverar offrets bankmedel? Skimning av kortet är bara ett av sätten för att komma över den nödvändiga informationen. Min bostad är inte inbrottsskyddad bara för att jag håller hårt i lägenhetsnyckeln när jag är ute och rör mig på stan.

  Anders Andersson

  20 juli 2011 at 06:31

 2. Det finns ju två sätt att se på effekterna av stölder och rån: Beloppets storlek samt hur många personer som utsätts för traumat det innebär. Jag tror att fler privatpersoner blir rånade på kontanter nu, eftersom rånbrotten trängts bort från där de fanns förut.

  Jag tänker på det när rapporter triumfatoriskt för fram hur mycket rånen mot bussar och banker minskat sedan kontanterna försvann – det totala antalet personer som drabbas av traumat ”rån” har med all sannolikhet istället ökat.

  Att beloppen ökat i kontanlöshetens spår är det väl inte någon som ens försökt förneka. En handläggare på Skatteverket förskingrade till exempel 120 miljoner. Det hade varit mycket svårt att komma över så mycket i kontanter. Inte minst för en torghandlare.

  En anställd på SE-Banken 52 miljoner. Ingen skimmare kommer i närheten.

  Man skall heller inte tro att våld och hot försvinner enbart därför att det instrumentella våldet för att komma över pengar faller. Bankernas kontor för ”rådgivning” lär utsättas för ett annat och betydligt grövre våld istället av missnöjda, förtvivlade kunder.

  Jag håller med om att kontanters påtaglighet (taktilitet) är en viktig kvalitet, och den är nära besläktad med deras uppräkningsbarhet.

  Om du aldrig använder kortet är nog risken att någon skall komma över nummer och kod väldigt små.

  Allvarligare är att det är mycket svårt att klara sig utan plastkort nuförtiden. Att ha ett kort är närmast något som kommer automatiskt för den som har ett bankkonto. Att EU uppfattar det som ett problem att 30 miljoner européer (varav 23 miljoner frivilligt!) saknar bankkonto kanske man snarare skall se som ett problem för datainsamlarna i EU?

  viktualiebroder

  20 juli 2011 at 07:52


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s