Viktualiebrodern

Naket i Landskrona

leave a comment »

En gammal tradition

Jag ser i Helsingborgs Dagblad att någon polisanmält en uppförstorad bebisbild i utmanande pose buren på plakat i en studentprocession i Landskrona (också i Dagens Nyheter och i Svenska Dagbladet).

Jag skall inte kommentera detta mer än att jag faktiskt undrar om anmälan är på allvar, eller om den rentav är gjord för att testa lagen? Badlands Hyena och Anna Troberg har skrivit det som behöver skrivas i sakfrågan. Polisen Björn Sellström sammanfattar lagfarsen i Helsingborgs Dagblad

Vi märker att det här börjar gå överstyr. Vi får till exempel in tips flera gånger om året kring en scen ur Madicken när hon badar naken med sin syster

Nej, jag har redan skrivit om det fåfängliga i att försöka definiera det oönskade, utan vill istället visa lite av den offentliga nakenhet, även minderårig sådan, som varje landskronit (född på BB i Landskrona, när det fanns, eller åtminstone i Helsingborg eller Lund och sedan tillbringat sin hela uppväxt i i L.A.), landskronabo (inflyttad) eller ambivalent hatälskande (svart och vitt är nu en gång de långrandiga nyanser som bjuds) landskronakännare har sett.

a) Solbad. Skänkt av skulptören Anders Olsson 1929 till Landskrona Stad och placerad framför Strandpaviljongen. Jag vågar inte lägga in en bild direkt här, utan länkar till en gammal artikel i Helsingborgs Dagblad. Ja, hon är helt naken. Ja, hon kan inte vara mer än tio år gammal. Ja, hon sitter behagfullt utsträckt och helt synlig på ”Linjen”. Anstormningen har gått hårt åt bryggan (eller om det är isen…).

b) Västanvinden. Statyn som mer än något annat symboliserar Staden i Vinden där den står på Rådhustorget. Också av Anders Olsson. Jo, ynglingen har passerat puberteten. Så han är säkert äldre än 15. Men har han verkligen fyllt 18? Och jag undrar nog om inte hans pose, för några åtminstone, är ”ägnad att vädja till sexualdriften”

Men detta är alltså kultur. (kultur i Landskrona..?!! Que? Como?)

Written by viktualiebroder

14 juni 2011 den 22:26

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: