Viktualiebrodern

Vad kan egentligen utläsas ur fartkamerabilder?

with one comment

Verkligen bara föraren?

Jag skrev för en vecka sedan om det sluttande plan som gör att det öppnas för en utvidgad användning av fartkameror.

Bland annat lär Trafikverket snart bli tvingade att ändra i sin FAQ när det gäller fartkameror, där de klart och tydligt skriver att användningen endast avser hastighetsöverträdelser.

I samma svar skriver de också

Upplysningsvis kan vi nämna att passagerarplatsen alltid maskas (döljs) på fotot, oavsett om det sitter någon person där eller inte.

Nu har det inträffat ett fall som kommer att fungera som ett test på sanningshalten i det påståendet. Jag tänker på den stulna sportbilen i Karlskoga, i vilken sannolikt fyra unga män tog sitt livs sista ”joy ride”. Det arbetas nu för att få fram en eventuell bild från den fartkamera som kan ha fotograferat bilen. Expressen skriver

Polisen arbetar även med att undersöka om det finns någon bild på olycksbilen från de fartkameror som sitter längs den aktuella vägen.
En av fartkamerorna på sträckan var aktiverad, men det är oklart om den fotade sportbilen.

Frågan är nu vilken information som polisen kan få ut av bilden. Är det korrekt som Trafikverket skriver att det enbart är föraren som fastnar på bild, eller är det i själva verket så att också åtminstone framsätespassageraren kommer med?

Ed Enligt en person på Flashback som uppger sig ha varit ägare till bilen var den högerstyrd, vilket inte gör frågan i denna post mindre intressant.

Ed2: Det är uppenbarligen vanligt förekommande att ”straffprocessuella tvångsmedel” har företräde, åtminstone för kamerorna som används för inpasseringsregistrering till Stockholm (och snart Göteborg),  den så kallade ”trängselskatten”. Om det också gäller för ”trafiksäkerhetskamerorna” blir som sagt intressant att se i det här fallet. Grundtipset måste dock vara att Trafikverket ljugit och ljuger alltfort.

Ed3: Vi får vänta på svaret till nästa tragiska och ”oförutsedda” händelse inträffar, därför att enligt Karlskogakuriren var den aktuella kameran avstängd vid tillfället.

Händelsen  i Karlskoga är tragisk, men det är just tragiska händelser som blir drivande punkter utför planet och som flyttar gränserna.

Ed4: Enligt Dalarnas Tidningar 2 augusti kan fartkamerorna användas på polisens begäran i spaningssyfte: ”Polisen har också möjlighet att ta hjälp av kamerorna vid grövre brott. Exempelvis kan kameror snabbt aktiveras på valda sträckor efter ett bankrån för att försöka fånga de flyende rånarna på bild.” Trafikverket ljuger alltså på sin hemsida.

 

Annonser

Written by viktualiebroder

07 juni 2011 den 19:17

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Mycket intressant! Jag har väntat på den här dagen sen de gick ut med löftet.

    dinsyrra

    10 juni 2011 at 12:42


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s