Viktualiebrodern

Som sagt var, njet el, njet Öresundsförbindelse

with one comment

Varje fel har aldrig hänt förut, men resultatet blir gammalt och vant

Jag ser i Dagens NyheterSydsvenskan och i Svenska Dagbladet att ett elfel i Öresundsbrons trafiksystem stängde bron under två timmar idag. I notisen står det att det inte hänt förut, och det är möjligt att just det här felet var nytt, men så sent som i juli 2010 fick bron också stängas på grund av ett elfel. Jag skrev om det då, och jag tar mig friheten att helt enkelt klippa in det jag skrev vid tillfället. Det gäller nämligen fortfarande.

Detta belyser åter hur ett statiskt, komplicerat system alltid är hög risk i förhållande till ett enklare system med redundans. Speciellt är system som förutsätter fungerande el- och teleförbindelser hög risk. Att nertiden denna gång inskränkte sig till en halvtimme får betecknas som ren tur och en påminnelse om sårbarheten

Med bibehållen båttrafik hade det fortfararande varit möjligt att ta sig över sundet.

Öresundsbron är ett exempel på ett fast, komplicerat system som går så länge som det går, och sedan inte alls, och som kräver att människor objektifieras som gods som transporteras över i slutna lådor av plåt, utan möjlighet att sluta sig samman och gemensamt lösa problem som kan uppstå.

Mot detta ställer jag en säkerhetsfilosofi som istället för ”perfekta system” siktar på redundans, det vill säga att se till att det finns alternativ när något går snett. Och som accepterar och inbjuder människor till att sluta sig samman för att gemensamt lösa problem som trots allt uppstår.

Nu har det alltså hänt (minst) två gånger. Nästa gång är det förmodligen åter första gången just det oförutsägbara felet inträffar.

Men vad som inte är oförutsägbart är att fel kommer att inträffa. Och att  system utan förmåga att absorbera störningar och fungera åtminstone på en lägre nivå är hög risk.

Igår inträffade för övrigt ett helt annat fel men med samma resultat. Ett falsklarm om en fordonsbrand stängde tillfälligt bron.

Och i tisdags stängde en verklig fordonsbrand bron.

Kanske ligger det något i Cornucopias funderingar över ”Maskirovka” – någon testar reaktionerna eller bedriver tillvänjning, sensibilisering?

Annonser

Written by viktualiebroder

03 juni 2011 den 22:55

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] har tidigare skrivit om hur ett elavbrott räcker för att stänga Öresundsbron. Eftersom det inte går några färjor längre, betydde det […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s