Viktualiebrodern

Kontantstoppet i Skåne får återverkningar

with 5 comments

Men varningssignaler från Norge och Malmö

Idag kl 04.00 trädde kontanststoppet inom Skånetrafiken i kraft.

Som jag skrivit om tidigare är sådana förbud som ”lösningar” på divergerande problem något som sätter igång kedjereaktioner, där varje steg innebär en större total oordning (högre entropi) och en större total kostnad. En sådan kedjereaktion fortsätter tills hela kostnaden hamnat hos någon som inte kan skicka den vidare. Till exempel gamla, funktionshindrade, de med betalningsanmärkningar, landsortsbor och turister i det här fallet. (I Lund har kontantstoppet lett till en prishöjning redan)

Kontantstoppet i Skåne följdes omedelbart av ett kontantstopp också på tågen över länsgränserna till Halland och Blekinge. Med Arbetsmiljöverket som enväldig domare lär det stoppet bli permanent.

Ed AMV hävde tillfälligt(?) stoppet utanför Skåne. Och Pendlarföreningen Syd vill ha stoppet lagprövat. Där tror jag de kammar noll – det är lagändringar som krävs. Och för lagändringar krävs att politiker som driver kontantfrågan blir invalda i Riksdagen.

Idag meddelades också att möjligheten att betala kontant i biljettautomaterna i Blekinge försvinner från den 1 juli. Officiellt beroende på skadegörelse, och enligt principen att straffa oskyldiga desto hårdare ju omöjligare det blir att hitta de skyldiga. Ett mentaliseringsproblem som visar på stor omognad hos de bestämmande.

Men självklart är kontantstoppet i Blekinges automater relaterat till kontantstoppet i Skåne.

Emellertid är det tveksamt om rånrisken på tågen (som för övrigt torde vara extremt liten) minskar, eftersom personalen ombord ändå måste ha en växelkassa, då ett förstaklasstillägg även fortsatt kan betalas kontant. Inte heller är det säkert att våld och hot mot personalen minskar, trots Arbetsmiljöverkets lögn, förbannad lögn… förlåt statistik.

Under alla omständigheter har Skånetrafikens och Arbetsmiljöverkets metod att lösa rånproblemet genom att skicka det vidare gjort problemet större för de många som nu får större krångel för att kunna resa. Man får planera sin resa i större utsträckning – så den cyniska kommentaren av Ulrika Mebius, informationschef på Skånetrafiken. Och vara utan resa ibland också, kan man förmoda.

Summan av välfärdsförlusterna blir nu större än innan.

Risker

I Sverige står bankerna i första ledet i hetsen mot kontanter. Därför är det intressant att den norska motsvarigheten till Swedsec, Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), inför en förestående bankstrejk den 7 juni, uppmanar allmänheten att hamstra kontanter, då inga banktransaktioner blir möjliga om strejken bryter ut. Ja, de försöker mildra det hela genom att i nästa mening säga att de inte uppmanar till hamstring, vilket var vad de just gjorde i meningen innan

– FNO oppfordrer alle til å ha litt ekstra kontanter for å dekke daglige behov i noen dager. Vi anbefaler likevel ikke folk å hamstre større kontantbeløp. Det er alltid en sjanse å ta med å ha større kontantbeløp i lommeboken eller oppbevart andre steder, sier Osland.

Ja, det är alltid ”en sjanse” att göra sig beroende av en tredje part, som bankerna, får man kanske tillägga. Speciellt tydligen för dem som bor i Nord-Norge, som utropats till ett ”kontantløst samfunn”.

Ed Det blir bankstrejk i Norge skriver Dagens Nyheter. Och ja, det blev köer och hamstring av kontanter. ”…har du ikke tatt høyde for dette i forkant, vil du få problemer

I Malmö, där Skånetrafiken trafikerar, inträffade som av en händelse ett strömavbrott på tisdagseftermiddagen. Får jag gissa att eventuella biljettautomater i området inte fungerade under avbrottet? Nå, det kanske gjorde mindre eftersom även tågen påverkades. Att avbrottet föregicks av en spänningsstegring som sänkte många elektroniska apparater var nog så allvarligt – kanske en och annan mobiltelefon på laddning strök med? No sms-biljett for you

Och i Köpenhamn gick strömmen idag. Värst drabbas handlarna skriver Sydsvenskan. Ja, säkert ingen picknick för dem som står där utan kontanter på fickan heller.

Vad bör göras?

Som vi ser är det riskfyllt att förlita sig på elektroniska betalningsmedel. Något mera resilient än kontanter finns inte, åtminstone inte än. Av många skäl bör därför Kontanter Återupprättas som Betalningsmedel. Bland annat bör Kollektivtrafiklagen ändras så att det blir ett villkor för trafiktillstånd att det finns möjlighet att betala kontant.

Men den enda möjligheten att åstadkomma lagändringar är genom att rösta i allmänna val till riksdagen. Nästa gång är först 2014. Om jag har möjlighet kommer att ställa upp för nominering till Piratpartiets riksdagslistor för att sikta på att bli invald i Sveriges Riksdag för att på det relevanta stället kunna driva en politik för lagändringar i den riktningen.

Om någon som sitter i Riksdagen redan nu skulle ha civilkurage nog att göra det, så skulle jag förstås bli glad. Men chansen torde vara liten.

Annonser

Written by viktualiebroder

01 juni 2011 den 12:30

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vilka tokigheter. Generaldirektören för Arbetsmiljöverket borde omedelbart bli befordrad ut till någon enslig fyr ute skärgården.

  Den dagen när det blir samhället blir spänningslöst, t.ex av en naturkatastrof, som vid en solarstorm

  http://en.wikipedia.org/wiki/March_1989_geomagnetic_storm

  så står vi där med mängder med elektronisk utrustning som inte fungerar, så kommer man att tänka om.

  I katastrofen i Japan nyligen var det bara de som kunde betala med kontanter som kunde handla mat och andra förnödenheter.

  Dennis Nilsson

  01 juni 2011 at 16:24

 2. Ena stunden stiftas lagar som tar ifrån oss grundläggande rättigheter, ofta med nationell säkerhet som motiv, i nästa stund tas alltfler steg mot att avskaffa kontater som _är_ en del av den nationella säkerheten. Men paranoida människor agerande utifrån rädslor brukar bete sig så här inkonsekvent.

  Magnus

  03 juni 2011 at 00:09

 3. Hörde en intervju på P1 med Ulrika Mebius (tror jag det var) som påstod att en stor del av det våld som nu skulle minska var fall där personer kommer på att de inte har råd att betala för resan eller plankar (och det blir våld vid avvisningen).

  Dock förstod jag aldrig hur borttagandet av kontanter skulle påverka dessa situationer öht.

  Det är ju inte så att personer får bättre betalningsförmåga för att de inte får andvända kontanter…

  Henrik Holst

  03 juni 2011 at 02:22

 4. […] (och på annat håll) med svepskälet att minska våld och hot mot personalen. Det visade sig som väntat att det inte blev […]

 5. […] Jag skrev om detta när frågan var aktuell. Flera gånger. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s