Viktualiebrodern

Ett NATO beroende av rysk gas betyder förlorat Gotland

leave a comment »

Energy talks, Sweden walks

Svensk försvarspolitik efter avvecklingen under 90-talet har byggt på att vi skall visa oss vara en pålitlig partner för NATO. Genom att lojalt föra deras strider överallt i världen, har förhoppningen varit att NATO i sin tur skall garantera det svenska territoriets integritet, framförallt mot ryska intressen i Östersjön.

Jag ser i Dagens Nyheter och i Svenska Dagbladet att Tyskland beslutat avveckla sin kärnkraft under det närmaste årtiondet. Naturligtvis hoppas man på att ersätta bortfallet med förnybara energikällor. Men jag tvivlar på att de lyckas.

Istället kommer det tyska beroendet av fossila bränslen att cementeras. Inte minst beroendet av rysk naturgas via Nordstream öster om Gotland.

Därmed kommer det huvudsakliga intresset för Östersjön, för ett av NATO:s kärnländer, att handla om stabila och goda relationer till Ryssland.

I nuläget kontrollerar ryska flottan Östersjön. Man kan förlöjliga rädslan för den ryska björnen hur mycket man vill, men ett territorialvatten, och öar i detta territorialvatten, kommer på sikt alltid att ha en flotta, sin egen eller andras.

Den svenska försvarsstrategin att balansera den ryska övermakten med ett underförstått löfte faller, om NATO är energimässigt beroende av Ryssland. I det läget är NATO ingen motvikt. Doktrinen om Kollektiv Säkerhet gäller visserligen fortfarande, men det finns inte längre plats för Sverige i den.

I och med detta tyska beslut får vi alltså anse Gotland som förlorat, på kortare eller längre sikt.

Skuld är de som trott att militär säkerhet är något man kan uppnå genom inställsamhet mot de för tillfället starkaste på skolgården.

Ed Emma Söderberg-Majanen verkar vara inne på liknande tankegångar idag 110531 i ett inlägg på Newsmill.

Det kommer istället vara ett EU som inte har något annat val än att stå handfallet inför den ryska regimens förtryck och maktsträvanden.

Fast hon tillhör det parti som flörtar allramest med NATO och EU, vilket borde leda till reflektion och ruelse över felbedömningen att lita på dem för Sveriges territoriella integritet. Men någon omprövning av den misslyckade säkerhetspolitiken är nog inte Folkpartiet kapabelt till. Därtill har de satsat för mycket på fel häst.

Annonser

Written by viktualiebroder

30 maj 2011 den 15:41

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s