Viktualiebrodern

Intressekonflikt för Pär Nuder

with one comment

Övervakning dränerar samhällets resurser och hotar pensionerna

Jag ser i Dagens Nyheter  och i Svenska Dagbladet att Pär Nuder utsetts till ny ordförande i Tredje AP-fonden. Därmed får han ett visst ansvar för pensionskapitalets utveckling, vilket i fallet med Tredje AP-fonden indirekt innebär ett ansvar för den allmänna ekonomiska utvecklingen (även om Tredje AP-fondens investeringsinriktning ligger på ett mera globalt plan).

Samtidigt är Pär Nuder styrelsemedlem i kameraövervakningsföretaget Nyx Securitys styrelse. Jag har tidigare skrivit om detta och det uttalande från Nuder som Dalademokraten återgav

Ju lägre brottslighet, desto bättre samhälle. Det är så man ska se på säkerhetsbranschen i allmänhet och Nyx i synnerhet, som erbjuder tjänster som direkt förhindrar brott.

Men investeringar i ”säkerhet” som huvudsakligen flyttar problemen till något annat ställe, där i sin tur nya (och dyrare, eftersom säkerhetsproblem blir alltmer komplexa ju mera decentralt de angrips) investeringar i ”säkerhet” krävs, är inte produktiva. Inte på ett samhälleligt plan (att de kan vara det på det individuella planet är ett självförstärkande problem, se nedan). De ger ingen avkastning. De innebär en kapitalförstöring som tränger undan andra, potentiellt produktiva och avkastande,  investeringar.

Vägen mot Övervakningssamhället är en självförstärkande process – ju fler avkastande och välfärdsskapande investeringar som uteblir därför att kapital istället allokerats till ”säkerhet”, ju större ”osäkerhet” i samhället blir följden och allt större blir kraven på (och det decentraliserade behovet av) ännu mera ”säkerhet”. Och ännu mera kapital felallokeras till  ”investeringar” utan avkastning (det som inte ens på förhand har förutsättningar att ge avkastning är förstås ingen investering i egentlig mening).

Inte minst innebär vägen mot Övervakningssamhället ett hot mot de framtida pensionerna.

Finansmarknadsminister Peter Norman citeras från regeringens pressmeddelande i Svenska Dagbladet

Det är ett viktigt och ansvarsfullt uppdrag att leda AP-fonderna eftersom det handlar om att trygga svenska folkets pensioner

Nils-Olof Ollevik skriver i en kommentar i Svenska Dagbladet att AP-fonderna bör inta en mera aktiv ägarroll i företagen.

Jag håller med. Ska man använda sitt ägande till att långsiktigt undergräva samhällsekonomin och därmed pensionerna genom ett sömngångaraktigt bejakande av Övervakningssamhället, eller skall man ställa större krav på avkastning på gjorda investeringar?

Pär Nuder måste också personligen välja.  Nyx Securitys intresse är inte de framtida pensionärernas intresse och borde inte vara Tredje AP-fondens.

Den tredje apan  är den som inte vill se något ont. Här är symboliken mångfaldig och motstridig.

Väljer ”Tredje Apan” att bejaka övervakningssamhället och därmed istället blunda för hur de framtida pensionerna äventyras?

Eller väljer Tredje Apan under Pär Nuder att ta bort händerna för ögonen, ta bort handen för munnen och använda sitt inflytande för att bryta den negativa spiralen? Kanske dra sig ur länder som hamnat i en finansiell rävsax just därför att de satsat ett så stort kapital de inte haft (utan lånat)  på ”säkerhet”? Lån av framtida pensioner inte minst.

Jag tänker förstås på USA, som marknaden nu allvarligt befarar skall ställa in betalningarna.

Det finns lärdomar att dra av det ödet. Kan Pär Nuder göra det? Med sådana som Tomas Bodström, som gett Övervakningssamhället ett namn,  till kompisar är det inte så troligt. (Att besöka svartklubb och vara misstänkt för bidragsfusk hindrade för övrigt uppenbarligen inte Pär Nuder från att senare bli finansminister och Thomas Bodström att bli justitieminister. Alla är lika inför lagen, men några mer lika än andra)

Annonser

Written by viktualiebroder

27 maj 2011 den 11:59

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] (s)  ingår i en dialoggrupp som talar med regimen i Nordkorea. Samme Nuder som i egenskap av styrelseledamot i Nyx Security fällde […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s