Viktualiebrodern

Resultat för piraterna i Bremen

with one comment

1,90% av rösterna

Preliminära slutsiffror

Det hölls val till Bürgerschaft i Hansestadt Bremen igår – vilket består av själva staden Bremen, samt hamnstaden Bremerhaven. Piraterna fick sammanlagt 1,90% av rösterna, med 1,89% i Bremen och 1,99% i Bremerhaven. Vilket kan jämföras med resultatet i valet till Förbundsdagen 2010 när man nådde 2,41%.

Bäst gick det i distriktet Lehe, med ett universitetscampus. Där fick piraterna 6,28%.

I Bremerhaven hölls också ett kommunalval – Stadtverordnetenversammlung. I det valet fick piraterna 2,20 % och därmed en plats! En udda församling med 11(!) partier representerade varav fem med vars en ledamot och två med två. Mario Tants fick flest personkryss och tar platsen för piraterna.

I kommunalvalet fanns ingen spärr, men till Bürgerschaft är det den i Tyskland vanliga på 5%.  Rösterna på piraterna fördelade sig så, att 1,61% var kryss för partiet och 0,29% på någon kandidat, summa 1,90%.

Valet i Bremen liknar det i Hamburg tidigare i år, genom att varje väljare har upp till 5 röster att fördela fritt mellan partier och enskilda kandidater. Hur man skall tolka resultatet blir därför lite knepigt. En annan specialitet är att rösträttsåldern sänkts till sexton år. Ungefär 10 000 av de 500 000 röstberättigade är mellan 16 och 18 år gamla. Valsedeln för valkrets Bremen blir på 24 sidor…

En extra krydda inför det här valet var förstås #servergate, när Piratenparteis centrala servrar i Darmstadt (Hessen) i fredags morse togs i beslag av polisen, efter en begäran från fransk polis. Rick Falkvinge skrev. Piratenpartei Bremens server har dock legat uppe hela tiden.

Piratenpartei Bremens valprogram (på tyska) finns här. Kandidaterna finns presenterade här.

Som vanligt när det gäller Piratenpartei är det riktigt hög klass på affischer och foldrar. Jag tycker att Piratpartiet i sann piratanda bör låna lite idéer från tyskarna. Den här till exempel – Lita inte på affischer – ta reda på! , fritt översatt.

Kanske inte den mest ideologiska, men sådana har funnits i andra av tyskarnas valkampanjer.

Om valet i sin helhet har Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet små notiser.

Annonser

Written by viktualiebroder

22 maj 2011 den 22:14

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s