Viktualiebrodern

Fildelare, inte Kina är adressaten

leave a comment »

Något annat vore ett skott i foten för USA

Inte för att jag på något sätt stöder kommersiell piratverksamhet, men när jag ser i Dagens Nyheter och i Svenska Dagbladet att USA:s internationella handelskommission hävdar att Kinas piratverksamhet kostar USA 900 000 jobb, då undrar jag i vilken verklighet de egentligen lever.

Dels utnyttjar redan många amerikanska rättighetsinnehavare arbetskostnadsarbitraget (läs: löneskillnaderna) och låter tillverka sina ”amerikanska” prylar i Kina eller Indien. Det skulle de säkert göra också med eventuella nya arbetstillfällen om Kina inte piratade. Enligt en studie (sidan 10 längst ner) gjord vid universiteten i Cornell och Massachusetts (Amherst) outsourcades enbart mellan åren 1992 och 2001 770 000 arbetstillfällen till Kina. Och den takten ligger enligt samma studie på närmare 100 000 ytterligare arbetstillfällen per år.

Dels kan man på goda grunder hävda, att USA för närvarande hålls under armarna av att Kina köper upp amerikanska statsobligationer, med tveksamma utsikter att någonsin få tillbaks pengarna (Nyckelord: ”Quantitative easing” – dvs radera skulder genom inflation genom ökning av penningmängden, ”trycka pengar”) . My personal IOU which I very rarely give to strangers som W C Fields sa en gång. Något som alldeles säkert möjliggör en hel del jobb i USA, inte minst inom den för USA:s ekonomi så betydelsefulla, men ack så lågavkastande,  krigs- och säkerhetssektorn. Även om många av de jobben av naturliga skäl utförs utanför USA:s gränser…

Enligt en uppgift höll Kina vid det senaste årsskiftet 1,16 biljoner (”trillion”) dollar i amerikanska statspapper, vilket utgör drygt 8%  av USA:s totala skuld på 14,3 biljoner men 26% av de 4,4 biljoner som är till världen utanför USA. USA:s regering förmår enbart att till två tredjedelar finansiera sin verksamhet och tvingas alltså låna upp ca en tredjedel av sina offentliga utgifter. Mycket lågt räknat skulle alltså ett bortfall av Kinas 8%-iga köp av skulden innebära ett bortfall på ca 3% på statsbudgeten, vilket då motsvarar 360 00 offentliga jobb som måste bort. (Antalet offentliganställda i USA uppgår till drygt 12 miljoner (8% av 154,4 miljoner)).

I själva verket skulle det förstås innebära väsentligt fler än 360 000, eftersom man kan förmoda att den av Kina finansierade andelen av statsskulden ökar för varje år och är betydligt större än 8% av de nyemitterade obligationerna.

Vi ser alltså att förhållandet mellan USA och Kina när det gäller arbetstillfällen inte direkt ger USA så stora möjligheter att ta till brösttoner. Men varför får vi då så ofta läsa om sådana här saker, när det rent objektivt inte ligger i USA:s intresse att stöta sig med Kina?

Tilltänkt mottagare en annan

Jag tror att den tilltänkta mottagaren av sådana här amerikanska utspel inte alls är Kina, utan den för privat, icke-kommersiellt, bruk fildelande befolkningen i USA och Europa. Vi ser hur drakoniska regleringar av digitala innehav smygs in i internationella handelsavtal (som ACTA) genom hänvisning till påstådda förluster av pirateri.

Men de påstådda förlusterna hänför sig sällan till den icke-kommersiella användningen, utan till den kommersiella.  Och den kommersiella piratverksamheten, till och med med dessa fantasisiffror (Ed Techdirt avslöjar hur just dessa siffror beräknats) som presenteras, överskuggas alltså med råge av globaliseringens andra effekter.

Dessutom framgår inte av dessa siffror hur många jobb som skapas, eller behålles, genom att konsumenterna lägger sina pengar på annat. Det man ser och det man inte ser – Ce qu’on voit et ce qu’on ne voit pas för att låna en boktitel av Frédéric Bastiat. (Nej jag räknar mig inte som libertarian… Man kan läsa Bastiat ändå  🙂 )

Annonser

Written by viktualiebroder

19 maj 2011 den 10:15

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s