Viktualiebrodern

Om bibliotek på häkten

with 2 comments

Och ett framtida ”Busnät”

Efter att min serie poster med titeln ”Nät bakom galler” (del 1 , del 2, del 3 och del 4) för ett år sedan legat helt i debattskugga har de de senaste dagarna faktiskt blivit aktuella genom Kriminalvårdens beslut att stänga biblioteketKronobergshäktet och aldrig öppna något på det nybyggda häktet i Sollentuna. Häkten ute i landet har, vad jag förstår, i allmänhet ingen bokvagn som kommer på besök.

Ändå är just på häkten, där de intagna dels saknar sysselsättning, dels upplever fler restriktioner (ofta slentrianmässiga restriktioner av bekvämlighetssökande åklagare som inte förstår komplexiteten i häkteslogistiken, se uppsatsen av Carl Durlow och Adrian Torstensson om häkten som flöden) och ofta behöver tid att ”landa” och finna sig i situationen som frihetsberövad, som behovet av böcker är störst. (Kriminalvården påstår på sin sida att det finns såväl sysselsättning som bokvagnar på häkten, men det torde vara i yttersta undantagsfall – en ren skönmålning att döma av JO-anmälningar mot häktena i Mölndal och Salberga)

Om böckernas betydelse bakom galler, se också Pennlöv Smedbergs uppsats Boken som bot och bildning: En studie av biblioteksservice inom kriminalvården med fokus på kontakten mellan fäder och barn.

Riktlinjer för biblioteksverksamheten finns här.

Man kan för övrigt jämföra häkteslagen i Finland, inte direkt med ryktet om sig att dalta med fångar, som i Häktningslag 2005/768 stadgar (kapitel 7 § 3)

De häktade skall tillräckligt ofta ges tillträde till fängelsebiblioteket eller möjlighet att använda allmänna bibliotekstjänster. De häktade skall handledas i användningen av biblioteket. Bibliotekstjänster för häktade som avses i 3 kap. 2 § och i 2 § 1 mom. 1 och 2 punkten i detta kapitel skall ordnas på något annat sätt.

Jämför detta med den svenska häkteslagen, 2010:611, som i kapitel 2 § 8 lakoniskt konstaterar

En intagen ska ges möjlighet att på lämpligt sätt ägna sig åt förströelse.

Jag antar att det återspeglar lite av en skillnad i synen på kultur mellan Sverige och Finland – det som anses så viktigt att det får en egen paragraf i Finland sammanfattas i Sverige under begreppet ”förströelse”.

Jag menar att Piratpartiet som en legobit för en kriminalvårdspolitik bör deklarera att Rätten att läsa, också bör gälla för intagna på fängelser och häkten, som en konsekvens av ”Fri Kunskap” i principprogrammet. Något som bara skall inskränkas av goda skäl som gäller ett pågående mål, rehabilitering eller säkerhet på anstalten.  När  kriminalvårdschefen i Umeå, Anita Eriksson, förbjöd innehav av tidningen ”Skurk” med argumentet att den ”förhärligade brott” gick hon över gränsen för sin kompetens, och fick också senare backa. Daniel Nordström skrev (och jag kan bara instämma) i Västerbottens Folkblad

För varken kriminalvårdschefer eller andra behöver uppskatta innehållet i tidningen Skurk, men alla måste respektera tidningens rätt att sprida sin journalistik och att uttrycka sina åsikter.
Därför var det väldigt bra att den intagne överklagade anstaltens beslut.
Det fria ordet måste få leva.
Även på en anstalt.

Det skulle då inte bara handla om fysiska böcker, utan också att frågan om ett ”Busnät”, det vill säga tillgång till ett begränsat Internet (vitlistning av godkända sidor) bör utredas och provas i en större skala. Den nya lagstiftningen är förberedd för detta, genom att det sammanfattande teknikneutrala begreppet ”elektronisk kommunikation” används genomgående i lagtexten.

Jag hoppas kunna lägga en motion (på det formellt riktiga sättet..) till Piratpartiets höstmöte om detta.

Svensk Myndighetskontroll skriver också.

Annonser

Written by viktualiebroder

17 maj 2011 den 15:38

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Kommentar: Då har jag i alla fall inte levt alldeles förgäves. Skrivit här. […]

  2. […] till fängelse- och häkteslagen till att inkludera rätten till tillgång till bibliotek, i likhet med den finska lagen. Det ingår nu i Piratpartiets bibliotekspolitiska […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s