Viktualiebrodern

Registrering av resor till Göteborg ÄR en fråga i Regionvalet

with one comment

Om ideologi, demokrati och populism

Bloggaren ”Nisse målaren” påpekar att frågan om inpasseringsregistrering till Göteborg, den så kallade ”Trängselskatten” inte är en fråga för Region Västra götaland, utan enbart för regeringen och Göteborgs stadsfullmäktige. Rent formellt juridiskt har han förstås rätt.

Men en registrering av resor till Göteborg är inte bara en angelägenhet för regering och göteborgare. Människor runt om, som inte minst berörs,  kan ha en del att vilja anföra i frågan också. Den enda möjligheten inom överskådlig tid och innan det är försent (nästa allmänna val är först 2014), blir då i Regionvalet nu på söndag den 15 maj.

Som en viljeyttring är det därför välgörande för demokratin att Vägvalet, som är emot ”Trängselskatten”, och Piratpartiet, som av ideologiska skäl motsätter sig registrering av hur människor reser, finns som alternativ för väljarna. (Sverigedemokraterna vill ha en folkomröstning, men enbart för göteborgare).

Blog.sim.se har inte ens förstått Piratpartiets ideologiska invändningar. Piratpartiet med slagkraftiga vallöften som ”stoppa trängselskatten av integritetsskäl” vet jag inte om jag ska skratta eller gråta åt. Hur tänkte de egentligen där? Tänkte de överhuvudtaget?

Ja, Piratpartiet tänkte. Att du inte ens förstår det vet jag inte om jag skall skratta eller gråta åt.

Johnny Magnusson har heller inte förstått att frågan är ideologisk utan talar i Göteborgsposten om …de populistiska nejpartierna.

Men en allmän registrering av människors rörelsemönster destabiliserar och hotar de demokratiska fri- och rättigheterna. För Johnny Magnusson är ett värnande om dem alltså populism…

Den så kallade ”trängselskatten” skall ses som ett komplement till SJ:s personliga biljetter och till Västtrafiks ohämmade datainsamlande. Det blir i praktiken omöjligt att besöka Göteborg utan att få detta besök registrerat och arkiverat.

I Piratpartiet motsätter vi oss alltså detta av ideologiska skäl. Från Piratpartiets valmanifest om Västtrafiks biljettsystem

Systemet lagrar detaljerade data om varje persons resande. Har man registrerat sitt kort är denna information inte anonym.

————————-

Systemet har många allvarliga brister, varav bara ett litet fåtal kan avhjälpas. Piratpartiet anser därför att systemet måste skrotas.

Om ”trängselskatter”

Ompröva trängselskatterna
Det föreligger ett förslag om trängselskatter i Göteborg. Vid ett antal betalstationer ska varje fordon fotograferas och registreringsskylten automatiskt avläsas för att skatten ska kunna
tas ut. Det innebär att vi får ännu ett system som registrerar var medborgarna befinner sig, när, och vad de gör.

Det är många människor som tycker att detta är obehagligt.

Piratpartiet anser att det är en mänsklig rättighet att leva sitt liv utan slentrianmässig registrering av vardagen för tredje part. Endast den som är skäligen misstänkt för brott bör utsättas för övervakning och registering.

Medborgare ska inte behandlas som kriminella då de inte är misstänkta för brott – det är en mänsklig rättighet. När makthavare går över den gränsen sker en viktig principförskjutning som inte är bra för ett demokratiskt samhälle. Att vi som medborgare fritt kan röra oss utan att varje steg spåras är det bästa skyddet för vår demokrati.

Piratpartiet är motståndare till ett system som innebär massregistrering av människors rörelser och som kan komma att användas för andra ändamål. Vi tror inte att det går att bygga ett väl fungerande system utan massregistrering och är därför emot införandet av trängselskatter.

Om det är ideologi eller populism som driver Johnny Magnusson och hans gammelpartikollega Sven-Inge Andersson att sträva vidare mot en avveckling av de demokratiska fri- och rättigheterna är däremot oklart.

En annan ideologisk fråga är den om möjligheten att betala patientavgifter i vården kontant eller ej. Där är Piratpartiet ensamt om att gå till val på ett bevarande av den möjligheten

Annonser

Written by viktualiebroder

12 maj 2011 den 10:15

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] har tutats i att kameraövervakningen vid infarterna till Stockholms innerstad, och snart till Göteborg, skulle handla om trängsel. Må så vara att det finns med som grund, men finns det någon som […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s