Viktualiebrodern

Bankerna blir Fed’s bitches

leave a comment »

Finansinspektionen arbetar på sitt eget avskaffande

Det fick ändå en viss uppmärksamhet, men kortvarigt, att Finansinspektionen struntade i att Mastercard och VISA stoppat betalningar till wikileaks. Enligt Lagen om insättningsgaranti (1995:1571) får man nämligen inte neka någon att genomföra transaktioner utan grundad misstanke om brott, § 11b. (Jag tror förstås att det snarare är Lagen om Betaltjänster, 2010:751 som är relevant i sammanhanget). Men Finansinspektionen konstaterade att Mastercard och VISA inte har någon svensk representation som företag, utan lyder under amerikansk lag. Inget som FI, eller Sverige, kan påverka.

Det försvann som sagt ganska fort i bruset. Men Finansinspektionen ligger inte på latsidan, utan gör allt de kan för att fasa ut det enda inhemska betalningsmedlet, kontanter, till förmån för just kort – ett betalningsmedel över vilket de alltså saknar jurisdiktion. Ironi. Till exempel genom att påverka bankerna att förbjuda kontanter i bankfack. Eller kräva registrering av kontantkort för sms-betalningar. Citat: Människor skall inte vara anonyma när det köper varor eller tjänster.

Sluttande plan

Som med alla sådana här övervakningsåtgärder saknar de botten. Det kommer mera. Alltid mera. Den som säger något annat ljuger – som till exempel Cecilia Malmström. Du lögnar.

Jag ser på Torrentfreak att den amerikanska administrationen nu förbereder ett lagförslag som skall kunna tvinga betalningsförmedlare att bryta med sajter som misstänks för att medverka till att sprida upphovsrättsligt skyddat material.

If the court issues an order against the registrant, owner, or domain name, resulting from the DOJ-initiated suit, the Attorney General is authorized to serve that order on specified U.S. based third-parties, including Internet service providers, payment processors, online advertising network providers, and search engines. These third parties would then be required to take appropriate action to either prevent access to the Internet site, or cease doing business with the Internet site

Att de då också kommer att ha muskler att tvinga svenska banker att göra det samma, framgår om inte annat av de lagförslag som nu de amerikanska skattemyndigheterna vill ålägga alla banker som har någon verksamhet i USA, inklusive alla svenska storbanker – att lämna uppgifter på alla kunder med någon anknytning till USA eller till amerikanska företag.

Och ingenting, verkligen absolut ingenting, talar för att det kommer att stanna där. Och Finansinspektionen kan inget göra när bankerna blir Fed’s bitches.

Finansinspektionens regleringsbrev

Jag menar förstås att regeringens regleringsbrev för Finansinspektionen bör innehålla ett uppdrag att verka för ett anonymt och resilient betalningsmedel. Krav som för tillfället endast uppfylls av kontanter.

Det för också det, för Finansinspektionen självt, goda med sig som bieffekt, att de också i framtiden kommer att ha något finansiellt att inspektera. För över Mastercard och VISA har de ingen jurisdiktion. Snart inte över bankerna heller då.

Written by viktualiebroder

11 maj 2011 den 21:18

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: