Viktualiebrodern

Ge oss kajerna åter!

leave a comment »

Riv upp tillträdesförbudet till hamnanläggningar

Yasri Khan skriver i Svenska Dagbladet om den nya situation som uppstått efter Bin Ladins död. Ge oss åter de civila rättigheterna!

Om nu alla dessa avspärrningar och övervakningsåtgärder genomfördes med motiveringen att vi hade ett undantagstillstånd i världen efter 9/11, då måste vi väl snart kunna se ett ljus i änden av tunneln och börja planera för ett normaltillstånd igen?

Östen Warnerbring beskriver i en sång vilket enormt intryck det gjorde på honom som liten påg när han lördagen den 5:e maj 1945, efter att de tyska trupperna i Danmark och Norge kapitulerat, åter kunde se ljusen från Köpenhamn.

Det var en lördagsafton på våren 45

Jag hade vart i Limhamn och hälsat på en vän

Jag cyklade längs stranden och kom till Ribersborg

Och Sundet låg så mörkt och kallt som om det hade sorg.


Då såg jag plötsligt ljuset det kom från Köpenhamn

Det skimra som en pärlband längs hela Sundets strand

Jag kunde inte minnas att jag hade sett det förr

För mig var den danska sidan en stängd och bommad dörr

När Danmark ockuperades 1940 var Östen sex år gammal, och när det slutade hade han hunnit bli elva – en enormt lång tid i ett barns liv.

En av de upplevelser som togs ifrån oss i efterdyningarna till 9/11 var hamnarna! Att vandra längs en industrikaj blev omöjligt och Streng Verboten! Trots att de bor i städer där ännu handelsfartyg trafikerar, där det lastas och lossas (om än mest i containerform), har många barn nu aldrig sett en kaj.

I den hamnstad jag växte upp i var hamnen, med båtar, måsar, kranar och varvet (varvet!) en viktig plats – en plats med en mycket speciell skönhet, en mycket speciell atmosfär. Man gick dit för att ”titta på båtarna” från fjärran länder. En plats för mångfald och biodiversitet.

Här är hamnen så stor, så stor

och där finns båtar och kranar

De griper kring med sina klor

om lådor, buntar, bräder och balar

Här lastas av och här lastas på

här hissas flaggor och vimplar,

Till fjärran länder våra båtar ska gå

vi står på stranden och väntar  (Okänd, Barnens Ramsbok)

Det är förstås så, att logistiken i hamnarna förändrats mycket sedan 60-talet. Och inte är hamnar någon speciellt lämplig miljö för barn heller. Men ändå…

Det kommer av allt att döma att fraktas mera gods per båt i framtiden. Också styckegods längs den svenska kusten – kustsjöfarten kan komma tillbaka i energikrisens spår. Då kommer det också att öppnas fler hamnar för sjöfarten.

Jag skulle önska att nu hamnarna kunde öppnas igen också för den fria mänskliga rörelsen. Låt oss åter få vandra längs kajerna utan avspärrningar och utan kroppsvisitering eller identitetskontroll! Riv upp  EU-förordningen 725/2004 (speciellt stycke 14 Sjöfartsskydd i hamnanläggningar)! Riv upp ISPS!

Eller var talet om tillfälliga undantag i kampen mot terrorismen bara en lögn? Ytterligare en av många? Blev undantagstillståndet permanent och istället ett normaltillstånd? Krigets första offer är sanningen

Du lögnar.

Arbetar man i regeringskansliet kanske på en generell svensk undantagslagstiftning? Som en normalitet, fastlagd i grundlagen? Det finns rykten i den vägen… Kaj Karlsson twittrade den 19 april

Finns indikationer att regeringskansliet arb. med frågor kring undantagslag och grundlagsändringar vad gäller krisberedskap och -hantering.

Nej, låt dagens barn få uppleva det Östen Warnerbring fick uppleva 1945! Öppna hamnarna! Mr Obama, öppna dessa grindar! Mr Obama, riv ner de ”antiterroristiska skyddsvallarna”!

Låt inte Avspärrning, Förbud, Kontroll bli ett normaltillstånd. Låt undantagstillståndet få ett värdigt slut.

Men att ta ett steg tillbaka från övervakning och avspärrning utan uttalad solnedgångslagstiftning har visat sig vara svårt.

Därför behövs en sådan lagstiftning.

Annonser

Written by viktualiebroder

05 maj 2011 den 20:38

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s