Viktualiebrodern

Kontantbetalning i vården i Västra Götaland

with 2 comments

Lite om turerna så långt

Flera landsting, närmare bestämt Dalarna, Västernorrland,  Östergötland, Västmanland och Gästrikland  har tagit bort möjligheten att betala patientavgifter kontant. Jämtland är på gång.  Istället krävs betalning med kort eller mot faktura, med vissa skillnader mellan landstingen. Skälen som anges är förstås ”säkerhet” samt förenklade betalningsrutiner.

Ed Enligt Arbetarbladet 110427 innebar kontantlösheten inte alls den utlovade besparingen i Gästrikland.

Nu är rån mot vårdinrättningar väldigt sällsynta i Sverige (men de har förekommit, till exempel i Landskrona, i Karlstad,  i Borås och i Olskroken i Göteborg) – men bara i Landskrona- och Karlstadsfallen gällde rånet kassan), så det argumentet känns mest som ett svepskäl. I jämförelse med de olägenheter för en del resurssvaga patienter en kontantlöshet innebär väger de få fallen lätt.

Jag har tidigare skrivit om de svårigheter äldre, asylsökande, människor med betalningsanmärkningar och funktionshindrade ställs inför när möjligheten att betala patientavgifter kontant försvinner. En fakturabetalning över disk i bank, om man alls kan hitta någon bank som tar emot kontanter, kan kosta upp till 120 kronor i avgift.

Väljarna har inte haft möjlighet att ha en åsikt i frågan i de landsting som tagit bort kontanthanteringen. De har fått nöja sig med att uttrycka besvikelse i efterhand.

Men väljarna i Västra Götaland har den möjligheten, i det nyval/omval som sker till regionfullmäktige nu den 14 15 maj. Piratpartiet har nämligen i sitt valmanifest med kravet att en möjlighet att betala patientavgiften kontant skall finnas kvar.

Hur ser då planerna på att avskaffa kontanthanteringen i sjukvården i Västra Götaland ut? Jag skall försöka kronologiskt reda ut de politiska turerna så här långt.

Vad har hänt?

2010-04-07: Regionens Ekonomiutskott beslutar, efter föredragning av en tjänsteman från ekonomiavdelningen, att sikta på en kontantlös vård från årsskiftet 2010/11. Endast kort, autogiro och faktura skall vara tillåtna betalningsformer. Ingen av de närvarande politikerna, nämligen Boris Ståhl (s), Bernt Kjellander (fp), Hans-Inge Sältenberg (c), Niklas Theodorsson (v) och Erik Granberg (kd), hade något att invända att döma av protokollet. Se protokoll, sidan 2.

2010-05-11: Regionkansliets ekonomiavdelning skriver ett tjänsteutlåtande till Regionstyrelsen där de föreslår en kontantfri vård till årsskiftet 2010/11. Se handlingar inför Regionstyrelsemöte 10-06-22, sidorna 12 till 14.

2010-06-08: Tidningen Bohuslänningen har en intervju med Mats Friberg, Ekonomichef, som uteslutande ser fördelarna med kontantlöshet.

2010-06-19: P4 Väst sänder ett radioinslag på temat om hur bra en kontantfri vård fungerar i Dalarna. Inget ord yppas om svårigheter för vissa patientgrupper. Ett beställningsjobb?

2010-06-22: Regionstyrelsen beslutar om återremittering till ekonomiutskottet (på yrkande av ordföranden Gert-Inge Andersson (s)) för ”beskrivning av effekterna utifrån ett patientperspektiv”. Se protokoll, sidorna 7 och 26.

2010-09-21: Hälso- och sjukvårdsavdelningen lämnar ett tjänsteutlåtande där de förordar en fortsatt möjlighet att betala patientavgifter kontant, med hänvisning framförallt till svårigheterna för äldre, asylsökande, funktionshindrade och andra resurssvaga grupper. Se handlingar inför möte i Hälso- och Sjukvårdsutskottet 2010-09-29, sidorna 22 till 25.

2010-09-29: Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutar översända tjänsteutlåtandet till ekonomiutskottet. Protokoll sidorna 4 och 5. Göteborgsposten låter Jonas Andersson (fp) i princip dödförklara förslaget.

Efter valet (det som alltså ogiltigförklarats) upplöses ekonomiutskottet och dess uppgifter övertas av ett nybildat ”Ägarutskott”. Där verkar kontantfrågan ha hamnat i långbänk, förmodligen beroende på andra bekymmer i samband med det förestående ny/omvalet.

I Ägarutskottet sitter: Gert-Inge Andersson (s), Johnny Magnusson (m), Karin Engdahl (s), Kristina Jonäng (c), Birgitta Losman (mp), Conny Brännberg (kd) och Sören Kviberg (v).

Vad händer nu?

Trots att alltså Hälso- och Sjukvårdsavdelningen har avrått från en kontantfri vård, är hotet inte avvärjt. Samhällsstämningen, åtminstone bland de som bestämmer,  är mycket negativt inställd mot kontanter. Ordföranden Gert-Inge Andersson (som också i regionfullmäktige  försvarat en fortsatt möjlighet att betala kontant), verkar dock vilja hålla emot. Också Jonas Andersson (fp), (som ställde frågan till namnen Gert-Inge) verkar vilja försvara kontanterna.

Men en genomgång av partiernas valmanifest ger en mindre positiv bild. Moderaterna nämner det inte. Folkpartiet inte heller. Centerpartiet nämner inget i sitt valprogram från 2010. Inte Socialdemokraterna. Inte Vänsterpartiet. Inte Kristdemokraterna. Inte Miljöpartiet (vad jag kan se). Inte Sjukvårdspartiet. Inte Sverigedemokraterna. Och inte något av de mindre partierna heller, med ett undantag.

Det enda alternativet, för den som vill bevara möjligheten att betala kontant i vården också i fortsättningen (undantaget möjligen då personval på Gert-Inge Andersson för (s)-väljare och Jonas Andersson för (fp)-väljare)  är Piratpartiet. Ur valmanifestet

Det är en olycklig utveckling om möjligheter till kontant betalning helt försvinner.

  • Att betala så privata saker som vård med kreditkort är olämpligt. Betalningsinformationen lagras utomlands, där den inte längre styrs av svensk lag.
  • Asylsökande, gömda personer och personer med skyddad identitet saknar ofta kreditkort och en adress som de kan uppge för att få räkningen hemskickad.
  • Äldre personer ofta obekväma med kontantlösa betalningar

Samlingsräkning hem bör vara standardalternativet, för det spar pengar i vården. Det kostar minst 3 gånger så mycket att hantera betalning via en kassa jämfört med att skicka en räkning. Det måste dock finna en möjlighet för dem som har behov att gå till en kassa och betala kontant.

Då får det bli den här valsedeln den 14 15 maj.

Eller gnälla i efterhand.

Written by viktualiebroder

20 april 2011 den 12:42

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] annan ideologisk fråga är den om möjligheten att betala patientavgifter i vården kontant eller ej. Där är Piratpartiet ensamt om att gå till val på ett bevarande av den […]

  2. […] där väljarne haft ett alternativ för att bevara möjligheten till kontanthantering i vården var nyvalet till Västra Götalands landsting i maj, där Piratpartiet hade med detta i sitt valprogram. Share […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: