Viktualiebrodern

Socialdemokrater vill riva upp Betaltjänst- och Penningtvättlagarna

with 3 comments

Och försvarar kontanter och brevhemligheten

I Aftonbladet skriver fyra socialdemokrater om partibidrag från enskilda och att de vill att bidrag över 20 000 kronor skall redovisas av partierna. Men de säger också att rent anonyma bidrag endast behöver redovisas till beloppet

Lagförslaget innebär nämligen att bidrag ska kunna ges anonymt. Kravet är att bidragsgivaren ska vara verkligt okänd, det vill säga även för det parti som är mottagare av pengarna. På så vis skyddas valhemligheten. Men beloppet ska redovisas så att vi som väljare får reda på hur mycket pengar som anslagits av en bidragsgivare.

Vilka möjligheter finns då att bidra anonymt? Ja betalsystemet är inte möjligt att använda. Enligt Betaltjänstlagen kapitel 4 § 8 måste visserligen inte betalarens identitet förmedlas till mottagaren

…uppgifter som gör det möjligt för mottagaren att identifiera transaktionen och, när det är lämpligt, uppgift om betalaren samt information som har bifogats transaktionen

Men som det i praktiken visat sig när det gäller sms-betalning med kontantkort kräver Finansinspektionen att betalningsförmedlaren alltid har kännedom om betalaren, med hänvisning till Lagen om Penningtvätt.

Finansinspektionens tolkning av Penningtvättlagen i det avseendet är visserligen rent nys – det har jag skrivit om tidigare – men Finansinspektionen besväras inte som andra myndigheter av några krav på proportioner och avvägningar i myndighetsutövningen (inte några samvetsömma betänkligheter heller uppenbarligen), så vi kan vara alldeles säkra på att de vid betalningar på belopp över 20 000 kronor kommer att kräva att banken identifierar avsändaren vid äventyr att annars hitta ett hästhuvud i sängen enligt principen om operatörsansvar och rättskipning v administrativnom porjadke.

Den som vill bidra med ett belopp på över 20 000 kronor har då endast valet att gå utanför betalningssystemen och använda Posten för att sända kontanter i brev.

Men då uppstår andra problem. Den som vid ett tillfälle tar ut belopp på över 20 000 kronor i en bank kommer ofrånkomligen att bli tillfrågad om syftet med uttaget, enligt lagen om Penningtvätt. Det går förstås att ta ut i skvättar i bankomat.

Ett andra problem blir för partiet som mottagit ett kontantbelopp i den storleksordningen. Det går nämligen inte att sätta in större belopp än 10 000 kronor i bank utan att tillfrågas om varifrån pengarna kommer, kapitel 2 § 7 första stycket. Ett anonymt kontantbidrag över 20 000 kan alltså inte tillföras betalsystemen, kapitel 1 § 11 stycket 1. Tvärtom kan banken då lämna in en anmälan om misstanke om försök till penningtvätt – en anmälan som de av tvingande lag inte får meddela partiet att de gjort, kapitel 3 § 4 stycke 1. Omertà. Eller åtminstone kafkaeskt.

Undersökningsskyldigheten är särskilt stor när det gäller politiker, kapitel 8 § 1 stycket 5

Istället för partibidrag blir det alltså då en polisutredning mot partiet och eventuell konfiskation av pengarna om deras ursprung inte kan fastställas.

En ytterligare konsekvens av om Posten oftare används för överföring av kontanter är, att övervakningsivrarna med all sannolikhet kommer att börja ifrågasätta brevhemligheten. För att stoppa en ”smitväg”, för att använda ett ord ur deras förvridna vokabulär.

Socialdemokrater mot Penningtvättlagen och för Brevhemligheten

När de fyra socialdemokraterna uttrycker sig som de gör, så förutsätter de alltså ett rättsläge som inte existerar. Det kan bara innebära att de strävar efter en ändring av lagarna.

Jag ser det som ytterst glädjande,  att problemen med visionen om de totalövervakade betalningssystemen också insetts, om än indirekt,  av ledande socialdemokratiska ideologer. Också överraskande förstås, därför att det är inte från det hållet man väntat sig något sådant.

Men när det verkligen gäller ställs alla gamla sanningar på huvudet. De som kallar sig liberaler blir ivrigaste förkämpar för en stark stat, (fast med kostnaderna externaliserade till operatörer), och de som traditionellt talat sig varma om den starka staten värnar om anonymiteten.

De första skola bliva de sista.

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] som skriver om detta: Vitualiebrodern Oscar Swartz + Newsmill DN/ekonomi Svd Mobil.se Ad hoc i Bulgarien […]

 2. […] frågan om hemligt ekonomiskt stöd till partier, tog jag upp just frågan om stora anonyma kontantgåvor till partier, och hur det i praktiken, med Finansinspektionens lagtolkning, är en omöjlighet. Kan partiet […]

 3. Resturanger utsätts ofta för sk beskyddarverksamhet och används sedan för pengatvätt. Kvitton som inte kunderna tar med sig, används som delbetalning för beskyddarverksamheten och dessa kvitton är tvättmedlet i pengatvätten för de kriminella organisationerna,

  Ta alltid med dig kvittot! Läs gärna http://wp.me/p1MMu5-6p

  mvh Tobias

  DonDoc

  15 november 2011 at 16:22


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: