Viktualiebrodern

Anmälan till Konkurrensverket

with 4 comments

Bankkartellen som förbjuder kontanter i bankfack

Jag har med stor sannolikhet gjort mig själv löjlig genom att lämna in ett ”tips” till Konkurrensverket, med kopia till Finansinspektionen (lite oklart under vems ansvarsområde det faller), om Bankföreningens beslut att förbjuda förvaring av kontanter i bankfack. Med följande lydelse

Bankföreningen agerar som kartell och förbjuder kontanter i bankfack. Skälen som anges är mycket svävande som  risk för ersättningskrav, risk för personalen, risk för brott mot penningtvättdirektivet. Istället råder man till insättning på konto i bank, det vill säga till en för bankerna vinstdrivande verksamhet. Se bloggar

https://viktualiebrodern.wordpress.com/2011/04/05/kontanter-i-bankfack-och-nya-sedlar/

http://cornucopia.cornubot.se/2011/04/seb-forbjuder-kontantforvaring-i.html

http://cornucopia.cornubot.se/2011/04/fotobevis-om-sebs-kontantforbud-i.html

http://cornucopia.cornubot.se/2011/04/sebs-replik-vi-tror-att-alla-vara.html

Att det politiska sentimentet i delar av samhällets övre skikt är starkt negativt mot kontanter är inte relevant i sammanhanget, då det inte kan uteslutas utan tvärtom är sannolikt att Bankföreningen fattat detta beslut i gemensamt vinningsssyfte (billigare inlåning) Undantaget i KKL 2 kapitel § 2 punkt 1, ”främja tekniskt eller ekonomiskt framåtskridande” är inte relevant då visionen om huruvida det kontantlösa samhället innebär ett framåtskridande eller ej närmast är av politisk åskådningskaraktär, inte någon allmänt omfattad sanning.

Något positivt bemötande från vare sig Konkurrensverket eller Finansinspektionen kan man nog inte påräkna. Därtill torde de själva vara alltför insyltade och dela  ”det politiska sentimentet i delar av samhällets övre skikt”.

Mailet med tipset sände jag med följande rader

Bifogar ”tips” om kartellbildning för att förbjuda kontantförvaring i bankfack.

Då det är oklart under vems ansvarsområde ärendet faller, sänder jag också en kopia till Finansinspektionen.

”Tipset” är seriöst menat. Jag är själv inte personligen berörd (saknar bankfack) men det är ett  allmänintresse att få veta KKV:s respektive FI:s inställning i frågan. I synnerhet tolkningen av undantaget i KKL kap 2 § 2 punkt 1 ”främja tekniskt eller ekonomiskt framåtskridande”

vänliga hälsningar,

Jag gör mig löjlig som sagt. Men – någon måste göra sig löjlig. Det blev alltså jag.  A man’s gotta do what a man’s gotta do.

Written by viktualiebroder

08 april 2011 den 15:55

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Utmärkt att du agerar och frågar dem hur det egentligen ligger till. Du skulle dock kunna gå lite längre än att ”tipsa” dem, och istället ställa konkreta frågor som de måste svara på. Konkurrensverket och Finansinspektionen är myndigheter och lyder således under Förvaltningslagen (1986:223). Frågor från ”enskilda” ska besvaras utan dröjsmål.

  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19860223.htm

  Kalle

  08 april 2011 at 19:46

 2. ”Tipsa” var den kommunikation som Konkurrensverket erbjöd på sin hemsida. Finansinspektionen inte ens det.

  Frågor med juridisk betydelse lär de inte svara på ”bara så där”, utan bara allmänt hänvisa till lagparagrafer.

  Nu måste de svara på något sätt i alla fall. Jag antar att svaret blir ungefär ”god dag yxskaft” – det brukar det bli när myndigheter tror sig ha att göra med knäppskallar.

  viktualiebroder

  08 april 2011 at 20:38

 3. Bra 🙂

  Det är nog dags att börja gå till banken – med täta mellanrum – och be att få betala i guld. Man kan bära med sig en avbitartång, armringar och en finkalibrerad våg. Dagsnoteringen på guld känner ju bankerna väl till.

  Jag utgår ifrån att banken inte vill ha guldtackor och armband i bankfacket heller. P g a risker för personal eller tvättare.

  Gunnel Gomér

  09 april 2011 at 20:51

 4. […] har fått svar från Finansinspektionen på mitt ”tips” rörande kartellverksamhet mellan bankerna när det gällde förbudet mot kontanter i […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: