Viktualiebrodern

Oansvariga debattörer uppviglar mot idrottsåskådare

with 5 comments

Kasta inte ut barnet med badvattnet

Carin Götblad, polischef länspolismästare i Stockholm, sällar sig till kören som vill ha ”hårdare tag” mot fotbollshuliganer i en debattartikel i Dagens Nyheter. Tidigare har tre kristdemokrater i Svenska Dagbladet försökt slå politiskt mynt av situationen. Man får intrycket att ingen av de inblandade är någon fotbollsåskådare själv, utan här handlar det om att fiska i grumliga opinionsvatten bland idrottshatare och de mest okunniga skikten av dem som generaliserar och vill ”bunta ihop och slå ihjäl” alla dem de inte själva förstår. De, för vilka alla problem ser ut som en spik, därför att det enda verktyg de besitter är en hammare.

När det gäller tillträdesförbud till arenan för kända bråkstakar är jag enig med Götblad. Likaså när det gäller att upphöra med alkoholförsäljning inne på arenorna. Jag håller däremot inte med om Götblads förslag att

Biljetterna skulle kunna göras personliga och innehavaren fotograferas vid insläppet.

Personliga biljetter fanns vid EM i Sverige 1992. Så är det i dag vid vissa musikkonserter. Den som vill köpa biljetter till finalen i Champions League måste svara på en rad personliga frågor.

Det är alldeles orimligt att personligen registrera alla med det ”avvikande” intresset att vilja gå på en fotbollsmatch, där det övervägande flertalet inte har för avsikt eller kommer att ägna sig åt läktarvåld. Och att förmå dem att svara på ”en rad personliga frågor”. Inte heller löser en sådan massregistrering problemet med våld vid fotbollsmatcher, eftersom det mesta våldet inte sker på arenorna, utan på avtalade platser ibland långt därifrån.

Istället handlar denna övertro på registrering om att samla in data som kan användas i andra sammanhang. Och det är snarare så att de personliga biljetterna vid konserter och tågresor är ett problem , både ur en ekonomisk synvinkel (leder till felallokering av resurser genom att ta bort en andrahandsmarknad) som ur ett samhällsperspektiv. Mängden av centralt insamlade och tillgängliga data  destabiliserar våra fri- och rättigheter och det demokratiska styrelseskicket och kommer med största sannolikhet att betyda slutet för dem.

Kristdemokraterna, som i sin artikel är betydligt mera luddiga och försåtliga med vad de egentligen vill, skriver om ”ståplatsproblematiken”. Men att stå upp och röra sig friare gör inte någon mera våldsam – det är alldeles säkert snarare så att den som passivt bara sitter får snävare och mera inskränkta tankar. Och blir mera aggressiv på kuppen.

Jag har motionerat till Piratpartiets vårmöte

Att Piratpartiet skall verka för ett erkännande av läktarkulturen som en kulturform, och att värdet av den skall finnas med i överväganden om åtgärder mot våld i samband med idrottsevenemang.

Att Piratpartiet speciellt skall verka för att värna ståplats på idrottsarenor

Att Piratpartiet speciellt skall verka mot en utveckling av personliga biljetter för idrottsevenemang

Att Piratpartiet speciellt skall verka mot en identifiering av idrottsåskådare då konkret misstanke om brott inte föreligger

Det måste finnas någon som vågar stå upp och försvara barnet läktarkultur, som av dessa oansvariga debattörer är på väg att bli utkastat med badvattnet huliganer.

Någon som inte ylar med vargarna för personlig vinnings skull.

Annonser

Written by viktualiebroder

02 april 2011 den 17:10

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Gillar hur du tänker.

  Inte för jag är intresserad av idrott själv men Svenne B ska banne mig inte behöva utstå granskning om han nu vill ta med ungarna på fotboll!

  Christer

  02 april 2011 at 17:42

 2. Debattörerna lever på att Svenne B inte är verbal nog att försvara sina intressen. Det är lågt.

  viktualiebroder

  02 april 2011 at 22:30

 3. Auktoritära tänkare blandar ihop begreppet ”personligt ansvar” med ”Maktens rätt till personligt ansvarsutkrävande”.

  Gunnel Gomér

  03 april 2011 at 12:16

 4. Så länge vi ska använda skattemedel till läktar-säkerhet så finns det inget fotbollsfans inte ska finna sig i.. Den dagen fotbollsklubbarna står för hela kakan när det gäller säkerheten på läktarna kan man lyfta på restriktionerna imho..

  😛

  Billy G

  03 april 2011 at 12:59

 5. […] har skrivit om läktarkultur tidigare. Till nästa medlemsmöte, senast våren 2012 hoppas jag (tillsammans med […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s