Viktualiebrodern

Huliganism, rättssäkerhet och läktarkultur

with 6 comments

Huliganismen bekämpas inte genom att döda läktarkulturen

Jag ser i Dagens Nyheter att Per Unckel blivit utsedd att samordna åtgärder mot huliganism i samband med idrottsarrangemang. Bland annat citeras han som framhållande vikten av att huliganer behandlas lika över hela landet.

Det är intressant att artikeln inte med ett ord berör händelserna i Malmö i samband med matchen i supercupen mellan Malmö FF och Helsingborgs IF i helgen, då polisen inte nöjde sig med att forsla bort bråkiga hif-supportrar, utan också hundratals fler fredliga supportrar till olika småorter mellan Malmö och Helsingborg, inklusive barn under 15 år och stadgade familjefäder. HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg uttalar sig till Helsingborgs Dagblad:

– Jag börjar tro att Skånepolisen är sämre än Stockholms- och Göteborgspolisen på att hantera stora folksamlingar

Frekar06 och Hell-man bloggar om händelsen.

Då är förstås frågan hur Per Unckel tänkt sig att harmonisera arbetet mot huliganismen – om han lutar åt malmöpolisens taktik att forsla iväg kreti och pleti med stöd i polislagens gummiparagraf 13c, andra stycket, eller om rättssäkerhet kommer att få plats bland de åtgärder han föreslår. Ibland får man välja sin omgivning, säger supporterpolisen Henrik Qvist till Helsingborgs Dagblad. Ett uttalande som han, och andra poliser närvarande vid aktionen, borde ställa sig själva. Kollektiv skuldbeläggning har den egenheten att den alltid slår åt båda hållen. Och supporterpoliser är inte fläckfria.

Artikeln i DN andas i alla fall väldigt mycket mer av huvudlös handlingskraft målad med bred pensel än av en kärlek till rättssäkerhet och rättvisa, så man kan ha sina aningar.

För övrigt är de föreslagna åtgärderna de vanliga: Bort med ståplats, personliga biljetter och kameraövervakning av allt och alla. Allt och alla? Nej, inte riktigt. Bollen får inte kameraövervakas.

Men problemet är mer komplext än så, det finns inga snabba lösningar citeras  ordföranden i Svenska fotbollssupporterunionen Viktor Capel i DN-artikeln. I själva verket dödar de föreslagna åtgärderna alla möjligheter till läktarkultur, trots att våldet numera till övervägande delen sker utanför arenorna.

Jag har motionerat till Piratpartiets vårmöte att Piratpartiet skall ta ställning för att läktarkultur erkänns som en kulturform vars värde skall vägas mot föreslagna åtgärder mot våld i samband med idrottarrangemang. Läktarkultur är deltagarkultur med ett skapande värde.

Ed: Intressant nog börjar utfasningen av ståplats nu ifrågasättas också på klubbnivå enligt Nyheter24.

Annonser

Written by viktualiebroder

24 mars 2011 den 17:48

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ang. Skåne-polisen & huliganism vid stora samlingar…

  Jag var med i den stora demonstrationen i Malmö i mars 2009, den Israelkritiska. 7000 människor i långt tåg med samling utanför Baltiska hallen, där tennismatch pågick. Många har nog sett TV-bilderna av maskerade huliganer som sparkade sönder en polisbuss, kastade gatsten (det var jättetunga kantstenar) och kastade smällare bland polishästarna.

  Nåväl, det var väl 100 huliganer i plötslig och oväntad attack. Av 7000 fredliga och glada. Det pågick i några minuter. Men jag måste säga att polisen skötte det hela mycket bra. Och demonstrationsledningen! Där fanns en samverkan i förväg. Och en medveten, fredlig närvaro hos demonstranterna. Talkörer: Sluta bråka! Själv drog jag masken av två unga huliganer som kom rusande in i folkmassan för att dölja sig för polisen. Den ena var en blond flicka som svarade; Vanurå…får man inte ha sjal nuförtiden? Ja, så sa hon faktiskt 🙂

  En sak slog mej efteråt…i en blandning av vrede och fnitter. Jag såg ju hela händelseförloppet bra och jag satt efteråt och körde TV-snuttarna fram och tillbaka för att detaljstudera.

  Det var MÅNGA fler pressfotografer än destruktivt aktiva huliganer. De huliganer som försökte kasta sten såg mycket generade ut, de orkade nämligen knappt hyva iväg de tunga kantstenarna.

  Frågan är: Hur mycket mer komplicerat är det för polis och klubbar att sköta TVÅ rivaliserande gäng? Det är svårare!

  Och…

  Hur svårt skulle det vara för TV och tidningar att tiga ihjäl huliganerna? De ”förstoras” ju av denna enfaldiga mediarapportering.

  Gunnel Gomér

  24 mars 2011 at 22:07

 2. Jag tror det fanns en politisk dimension som gjorde Malmöpolisen återhållsamma när det gällde den demonstrationen. Någon liknande anledning till återhållsamhet tror jag inte att de kände när det gällde ”fotbollshuliganer”.

  viktualiebroder

  27 mars 2011 at 11:38

 3. Ja, det fanns en politisk dimension.

  Därför en stor satsning, inlejd expertis, poliser från halva landet ditbussade, många dialogpoliser i kombination med mängder av kravallutrustade. Inhyrda ”tanks” från Köpenhamn.

  Jag reste till Malmö och deltog p g a att denna demonstration var så tydligt provocerad. I sig själv, men också från AFA, nazister, Hamas mm. Vänstertanter som jag kan hjälpa till att upprätthålla fredlighet. Jag är med i nätverket SAFT – Stockholms AntiFascistiska Tanter, som dock bara mobiliseras mycket sällan.

  Dialogpoliserna är mycket duktiga! Och vänsterns egna demonstrationsvakter var jättebra – många, lugna.

  Det är ju själva fan att det ska behövas så många ”fotbolls-pappor”, men de behövs! Tanter också 🙂

  När jag jobbade som Connex-värd på tunnelbanan fanns det ett jobb jag tyckte riktigt illa om. När det var stormatch på Råsunda! De flesta människor bara glada, hojtande, småberusade. Men konfliktungar överallt *usch* Mitt jobb bestod i att stå på perrongen med en kommunikationsradio i handen och rapportera ev. tumult i vagnarna som rullade in/ut.

  Alkohol!

  Gunnel Gomér

  28 mars 2011 at 12:58

 4. Alkoholen, ja…

  Vilken händelse att just idag den här notisen kom upp

  Berusad polis åtalas för misshandel

  viktualiebroder

  28 mars 2011 at 15:20

 5. Jo 🙂

  Gunnel Gomér

  29 mars 2011 at 19:47

 6. […] har polisen inlett fotbollsåret 2011 med att ännu en gång med all önskvärd tydlighet visa hur de tolkar sitt uppdrag, alltså vilket mandat de anser sig ha från sina uppdragsgivare. I […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s