Viktualiebrodern

Fallet Arctic Sea och Libyeninsatser

leave a comment »

Om legitimitetet att använda militärmakt för att säkra energitillförseln

Jag ser i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter att kaparna av den ryska fraktbåten Arctic Sea 2009, officiellt lastad med timmer, nu blivit dömda i rysk domstol.

Det har förekommit en mängd konspirationsteorier om vad som egentligen utspelade sig på svenskt territorialvatten och fram till att fartyget bordades utanför Kap Verde. Vad som är sant kan man inte veta, men det faktum att det finns så många olika förklaringar och teorier talar en hel del för att det förekommer aktiv desinformationsverksamhet och sannolikt då av någon säkerhetstjänst. Hunden känner man på håren, lössen på gången och säkerhetstjänster på deras cover-up metod att dränka sanningen i en massa brus. Maskirovka. Chaff. Sun Tzus tankar lever.

Men en sak kan vi konstatera – Sverige kunde inte vare sig med kustbevakning eller militär hävda det vattenområde man kallar sitt ”territorialvatten” mot kriminell verksamhet. Och det är en intressant signal inte minst till Ryssland som har ett vitalt intresse att säkra gasleveranser via ledningen utanför Gotland och sjöfarten på Östersjön.

Den svenska oförmågan och det ryska intresset är intressant att ta fram nu, när NATO med USA och Frankrike i spetsen med militärmakt hävdar sina vitala intressen av att oljeexporten från Libyen snarast åter kommer igång. (Om någon tror att det är något annat än oljan som skulle avgöra, så jämför agerandet i Bahrain, där Saudiarabien gick in på regimens sida med NATO:s goda minne, och agerandet nu visavis Libyen)

Vad man tycks glömma är, att det agerandet sätter ett prejudikat också för Ryssland att med militärmakt hävda sina energiintressen i Östersjön mot eventuella terroranslag eller annan kriminalitet. Sverige är lika oförmöget att garantera stabilitet och ordning i Östersjön som kontrahenterna i Libyen är.

Den ryska flottan skyddar Östersjön. Om Sverige deltar för att säkra oljan från Libyen sätter vi ett snyggt litet prejudikat för att rättfärdiga ett ryskt agerande mot Gotland. Att tro att ett NATO nästan lika desperat efter rysk naturgas som efter libysk olja i gengäld för ett svenskt deltagande i en libysk operation skulle hjälpa oss då är synnerligen naivt. Inte heller hjälper ett inför en förestående libyeninsats aldrig så förhoppningsfullt elitförband speciellt långt när Gotland hamnar på den världspolitiska dagordningen.

Annonser

Written by viktualiebroder

24 mars 2011 den 16:47

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s