Viktualiebrodern

Kontanters pedagogik

with 3 comments

Om pengar och pengars värde

Jag ser i Dagens Nyheter en artikel om vikten av att inkludera ekonomi i barnuppfostran. Underligt nog står inte ett ord om kontanters pedagogik.

Kontanter har nämligen två egenskaper som gör dem väl lämpade för att lära uppväxande människor ekonomi. De är fysiskt påtagliga – när man handlar är det något man faktiskt överlämnar som ersättning för det man köper. En transaktion äger rum. De är också uppräkningsbara, man kan därför direkt få en uppfattning om hur mycket man har och ställa det i relation till vad det man vill ha kostar.

Kort saknar de egenskaperna. Kontoställningen är bara abstrakta siffror. Man överlämnar inget när man betalar, utan ”använder” eller ”lånar ut” kortet ett slag. Någon transaktion i ordets konkreta bemärkelse äger inte rum.

Det är också visat att kontanter verkar återhållande på köp. Med kort minskar spärrarna för att shoppa över sina tillgångar också för vuxna. Prelec och Simester i sin artikel ”Always Leave Home Without It: A Further Investigation of the Credit-Card Effect on Willingness to Pay” drar slutsatsen att

…willingness-to-pay is increased when customers are instructed to use a credit card rather than cash.

Det finns många skäl som talar för varför det är viktigt att rädda kontanter som betalningsmedel, ja till och med återupprätta dem. Ett av de skälen är den pedagogik om pengar och pengars värde som de förmedlar, och som betalning med kort kapitalt misslyckas med. Och det är viktigt inte bara för barn, som ännu inte lärt sig,  utan också för förståndshandikappade som endast med svårighet kan lära sig. Äldre och synskadade har likaså glädje av kontanters taktila (känsel-) återkoppling.

För fler skäl, och vad som bör göras för att Återupprätta Kontanter som Betalningsmedel, se länkar i den här meningen.

Annonser

Written by viktualiebroder

14 mars 2011 den 20:20

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag stödjer ditt arbete för kontanters bevarande 🙂

  Du framhåller här kontanters pedagogik. Bara en fundra…Pengar saknar helt värde utan omgivningen – samhället, naturen, staden, butiken, vi själva. Det är bara papperslappar och knappar. Men de är symboler, meningsskapande nätverk för den monumentalt symbolbärande varelse som kallas människan.

  Psykologen Antonovski framhåller tre nödvändigheter för att en människa ska kunna hålla sig mentalt frisk:
  * Begriplighet
  * Hanterbarhet
  * Mening

  Det räcker med bridge-marker av plast eller tändstickor eller bönor, imaginära värden, för att vi ska komma loss i livliga transaktioner, utbyte 🙂

  Skulle vi kunna spela utan de här små symbol-grejerna?

  Gunnel Gomér

  14 mars 2011 at 21:15

 2. Det kan förstås vara vad som helst, pengar kräver bara ett förtroende för att någon annan (i värsta fall ”a greater fool”) erkänner deras värde längre fram.

  Om vi skulle kunna spela utan symbol-grejer? 🙂 Tja, det låter som kommunism – av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Visst kan det gå en tid, men dessvärre är nog ett sådant tillstånd inte stabilt… Det finns en ekologisk nisch att vara parasit, och det räcker med ganska få för att sänka ”the best laid schemes of mice and men”.

  Jag tror att många, i dum fåfänga, gärna vill stoltsera med hur lite av begriplighet, hanterbarhet och mening de behöver i sina liv. Hur komplicerade och frikopplade liv de kan välja. Så att de kan se ner på andra.

  Antonovski. Skall kolla upp det där 🙂

  viktualiebroder

  14 mars 2011 at 22:23

 3. ”Hur komplicerade och frikopplade liv de kan välja. Så att de kan se ner på andra.”

  Jo, sådär som att sitta och titta på en myrstack va? En ibland bekväm position, fastän förfärligt tråkigt och meningslöst om det blir mer än en stund.

  Jag stavade fel…Antonovsky är det. Intessantare är att söka på KASAM (Känsla av sammanhang) eller salutogenes.

  Gunnel Gomér

  14 mars 2011 at 23:55


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s