Viktualiebrodern

Jordbruket efter oljetoppen kräver antihistaminer

with 2 comments

Dessvärre görs antihistaminer av olja

Jag ser i Dagens Nyheter och i Svenska Dagbladet att nu så många som en tredjedel av alla unga vuxna lider av hösnuva, det vill säga någon form av allergiska besvär framförallt mot gräspollen. Enligt den ursprungliga tidningsartikeln, i Upsala Nya Tidning, var hösnuva ännu för drygt hundra år sedan sällsynt.

Det här är förstås besvärligt redan nu. Mindre för dem som bor i stad men desto mer för dem som bor på landet. Att vistas omedicinerad utomhus under värsta perioden maj till midsommar är inte bara en plåga utan också hindrande för det mesta i arbetsväg.

Det här ställer till det för utsikterna att driva jordbruk efterhand som oljetoppens verkningar gör sig påminda. Dagens jordbruk är helt och hållet beroende av maskiner som drivs av fossila bränslen. Även om den till någon del kan ersättas av biobränslen (som då inkräktar på odlingsbar mark) innebär oljetoppen av allt att döma att mer arbete måste utföras som det gjordes före fossilparentesen. Med muskelkraft.

Utan att vara bonde förstår jag ändå så mycket att de arbetsintensivaste perioderna på våren delvis sammanfaller med pollenplågan.

Men nu går alltså en tredjedel av alla unga vuxna bort som arbetskraft, om inte försörjningen av antiallergimediciner kan tryggas. Tyvärr är det så att antihistaminer ingår på listan över produkter som är baserade på olja. Jag hittar ett citat av en Dan Bednarz

petrochemicals are required… “to manufacture analgesics, antihistamines, antibiotics, antibacterials, rectal suppositories, cough syrups, lubricants, creams, ointments, salves, and many gels.

Visserligen hävdas inom alternativmedicinen att c-vitamin fungerar som ett antihistamin. Andra knep finns också. Men att så många som en tredjedel är oförmögna att arbeta omedicinerade inom jordbruket blir definitivt ett problem efter oljetoppen.

Att leveranserna redan nu kan vara osäkra, och att Apoteken kan få brist vid stora pollenår,  visades både 2002 och 2006 (och här).

Som lök på laxen kan en fortsatt klimatförändring leda till ett fuktigare och varmare klimat som leder till mer pollen

Att bryta trenden mot en allt större andel av befolkningen som lider av hösnuva blir en stor utmaning för forskningen (inte bara den medicinska) under det närmaste årtiondet. Bara inte de viktiga anslagen till den forskningen hålls igen av de vanliga glädjekalkylerna inför oljetoppen.

Annonser

Written by viktualiebroder

10 mars 2011 den 13:34

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Intressant filosofering. Man undrar ju vad denna ökning av hösnuva beror på. Personligen hade jag lindriga hösnuvekänningar tills jag upptäckte att jag var laktosintolerant. Därefter försvann besvären, när jag undvek laktos. Men så kan det väl inte vara för alla?

  Jonas

  14 mars 2011 at 00:05

 2. Jag vet inte. Det talas ju om alltför ren uppväxtmiljö för barnen, kemikalier i maten och så vidare. Kanske rentav lite av det naturliga urvalet satts ur spel?

  Själv fick jag i vuxen ålder hösnuva, efter att ha haft problem med en vedpanna som rykte in. Rök skall tydligen kunna provocera fram allergier, men så lite rök (inklusive tobasrök) som nu har väl aldrig några barn exponertas för tidigare i historien.

  viktualiebroder

  14 mars 2011 at 10:15


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s