Viktualiebrodern

Resultat för piraten i Botany

with 2 comments

0,19% eller 28 röster

Henry Ruohivouri uppmärksammade i Piratpartiets forum att det hölls ett fyllnadsval på Nya Zeeland igår den 5 mars, i valkretsen Botany, en del av Auckland. Det är ett område med många invandrare – 49% av befolkningen är född utanför Nya Zeeland.

En pirat ställde upp i fyllnadsvalet utan någon vidare framgång –  28 röster eller 0,19% av de avgivna blev resultatet för Hussain Al-Saady, programmerare till professionen. Valresultatet här.

På programmet fanns bland annat en kritik mot valprocessen, med identifierande streckkoder på varje  valsedel, som man ansåg utgörde ett hot mot principen om hemliga val. En utförlig och välskriven inlaga till valmyndigheten om detta finns här. Övriga valfrågor gällde yttrandefriheten, skydd av privatlivet och ett transparent förvaltning. Samt (förstås) en reform av upphovsrätten till att gälla i tio år.

Helt off-topic 1 så är det fascinerande med undervegationen i den nyazeeländska partifloran. I Botany fanns ett pro-cannabisparti, som fick 58 röster eller 0,39%, och ett parti för anslutning till Australien(!) som fick 45 röster eller 0,30%. Det senare kan bero på att Botany grundades av australiensiska invandrare.

Off-topic 2 är att en del av Botany, heter Dannemora. Jag antar att det är uppkallat efter Dannemora i Uppland (Precis som staden Dannemora i New York State), men är inte helt säker eftersom det inte finns med i det officiella ortnamnsregistret för Nya Zeeland.

Nästa val med piratdeltagande i världen torde vara delstatsvalet i Sachsen-Anhalt den 20 mars. Stay tuned!

Annonser

Written by viktualiebroder

06 mars 2011 den 14:32

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] men det är ändå en förbättring gentemot de nyazealändska piraternas första valförsök, fyllnadsvalet i Botany i mars, när Hussain Al-Saady bara nådde upp till […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s