Viktualiebrodern

Eva Hamiltons sjuka moster

leave a comment »

Private Service, upphovsrättsnostalgi och Husbondens röst

Eva Hamilton, vd för svt, skriver idag en debattartikel i Dagens Nyheter som i många blomstrande ordvändningar vill ersätta dagens tv-licensvgift med en allmän avgift per hushåll. För den uttaxeringen önskar hon sig också efter feodalt mönster en fortsatt statlig förläning till svt att själva stå för uppbörden.

Feodalt är just rätta ordet, ty här talar Eva Hamilton för sin sjuka moster och kräver  för sig och sina anställda ett privilegium att fortsätta producera något för vilket det uppenbarligen inte finns tillräcklig efterfrågan på. En Private Service.

Public Service

I vanlig ordning rabblas fördelarna med public service upp och visst kan jag hålla med om att public service ofta håller högre kvalitet är kommersiella kanaler. Till exempel slår public service-företaget Al Jazeera både just nu och annars det kommersiella alternativet CNN i kvalitet.

Och här ligger just poängen – det är inte självklart att Svt:s två kanaler skulle vara förstavalet för alla om de skulle vilja ha en ps-kanal. Kanske danskt fjernsyn eller norsk kringkasting vore väl så intressanta alternativ? De tyska ARD, ZDF och alla regionala tyska ps-kanaler håller för övrigt en betydligt högre kvalitet än svt – ett kvalificerat public service-innehåll, som Hamilton skriver och det håller jag med om.

Den obligatoriska referensen till multikultur betyder alltså för Eva Hamilton att svt är mera multikultur än alla världens alla ps-kanaler tillsammans. Det håller jag inte med om.

Upphovsrättsnostalgi

I själva verket lyser det bara alltför väl igenom  att, förutom de anställda på svt, är det den nuvarande upphovsrättsstrukturen Hamilton värnar om. Det är det den breddade skattebasen gäller

Men framför allt krävs resurser för att betala upphovsmännen för deras rättigheter

Det är nämligen bara avgiften som skall vara oberoende av teknisk plattform, den tekniska plattformen kommer med all sannolikhet inte att vara öppen, utan fortsatt maximalt sluten för att på artificiell väg ytterligare en tid upprätthålla dagens upphovsrättsregim.

De bästa manusförfattarna, de mest exklusiva artisterna – liksom de mest aktuella politikerna! – söker sig till de program och tv-kanaler som lockar en bred publik.

Ett undantag från kvalitetskravet. Med förhoppning om de politikers, som har en självbild som aktuella, välvilja får man förmoda. De bästa och mest exklusiva  politikerna tillsammans med aktuella artister hänvisas till andra kanaler.

En fördel är att den nya modellen (hushållsavgift, min anm) uppfattas som mindre integritetskränkande än dagens, som bland annat innebär kontroll av tv-innehav.

Är det något som är kränkande är det att Hamilton helt hoppar över att det finns en tredje väg mellan integritetskränkning och upphovsrättsnostalgi – en reform av upphovsrätten.

Erbjudandet

Jag avslutar med ett direkt citat från artikeln

Är det verkligen statsmakternas mening att den del av tv-avgiftsbetalarna som råkar tillhöra en kommersiellt intressant grupp och som kanske främst väljer underhållning ur det totala tv-utbudet ska undantas public service-erbjudandet?

Så talar makten. Svt som en tjänstvillig Husbondens Röst.

Men inte ens en Husbondens Röst behöver två nöjeskanaler. Det räcker med en, och med en väsentligt lägre budget än dagens.

Annonser

Written by viktualiebroder

22 februari 2011 den 15:16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s