Viktualiebrodern

Resultat för piraterna i Hamburg

with 3 comments

2,1 % eller  70303 kryss (varje röstande hade fem kryss att fördela)

Idag hölls val till Bürgerschaftsversammlung i Hamburg, med piratdeltagande. Resultatet här. S fick egen majoritet och i stort sett alla partier gick framåt på cdu:s bekostnad, se Dagens Nyheter för mera om detta.

Hur valet gick till

Valet är en ganska komplicerad historia, men med intressanta inslag av såväl andrahandsröstning, personval som valkretsval.

Först får varje röstande maximalt fem röster att fördela på olika kandidater. Det går att ge fem kandidater, i samma eller olika partier, vars en röst, men det går lika bra att rösta enbart på ett parti, eller fördela de fem rösterna hur man vill, till exempel genom att ge en kandidat fyra röster och en annan en enda. Röstar man bara på ett parti, godkänner man helt enkelt ordningen som partiet har valt på sin lista.

I nästa steg får den röstande fördela maximalt fem röster på kandidater som är direkt valbara i valkretsen. Till varje valkrets är alltså ett antal direktkandidater för de olika partierna anmälda, och ett visst antal av de som sedan väljs, väljs alltså som representanter för sin valkrets.

Sedan väljs, på samma sätt, stadsdelsnämnder, Bezirksversammlungen, i två steg, dels för hela stadsdelen, dels direktkandidater för den del av Bezirket man själv tillhör.

Alltså sammanlagt tjugo kryss, och ett helt häfte på 68 sidor att fylla i för väljaren! Häftet för Valkrets 3 Altona finns att se här. Märkligt nog blev valdeltagandet ändå så högt som 63,5 %, eller det samma som 2008. Reglerna är beskrivna på tyska här.

Resultatet

Resultatet för piraterna blev alltså 2,1%, som bäst 4,6% i Hamburg-Mitte och som lägst 1,0% i Wandsbek. Det nådde visserligen inte upp till spärren på 5%, men är ändå ett stort framsteg från de 0,21% man nådde 2008. Och det talar för att ryktet om piratrörelsens död är betydligt överdrivet. Frågan man måste ställa sig är dock om man nådde detta på en traditionell piratpolitik, eller om man flutit ut i en allmän vänsterpopulism. Jag har skrivit en inför-post om valet, där jag är tveksam till flera av punkterna på programmet.

Ed: Fullständiga resultat finns här. Piraten Andreas Gerhold blev invald i Bezirksversammlung i Hamburg Mitte.

Annonser

Written by viktualiebroder

20 februari 2011 den 22:55

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] till de ursprungliga piratfrågorna, men vad jag i all hast något mindre utsvävat än det piraterna i Hamburg gick till val på för en tid […]

  2. […] i Bremen liknar det i Hamburg tidigare i år, genom att varje väljare har upp till 5 röster att fördela fritt mellan partier […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s