Viktualiebrodern

Annat system – samma personer överst

leave a comment »

Rysk privatisering och avreglering av Stockholms hyresmarknad

Jag läser i Svenska Dagbladet att P J Anders Linder, utan att vara helt bekväm med ordet, förespråkar marknadshyror i Stockholm. I sak har han faktiskt rätt enligt min mening – det är en oerhörd samhällelig ineffektivitet och ett lidande för människor förknippat med det pendlarliv som nu ofta är en förutsättning för arbete i Stockholm. För att inte tala om att många mer eller mindre tvingas skuldsätta sig utan tanke på en morgondag – skulder som faktiskt någon gång måste betalas tillbaka och det kanske i en krympande ekonomi efter peak everything.

Och marknadshyror i Stockholms innerstad skulle, ur ett rent utilitaristiskt perspektiv, minimera det lidandet genom att den, för vilken det har störst värde att bo centralt, också får möjlighet att bo där. Och minska sårbarheten och kostnaden för samhället genom att minimera resandet.

Ursprunglig ackumulation

Men P J Anders Linder förtiger hur bristen på hyresrätter uppkommit och övergången till bostadsrättsystemet gått till. Den har skett på samma sätt som systemskiftet gick till efter Sovjetunionens fall – de privilegierade i det gamla bruksvärdeshyresystemet blev de privilegierade också i bostadsrättssystemet. Hur? Genom att de genom sin position fick första tjing att, till ett pris som inte var satt på en fri marknad utan väsentligt lägre, förvärva bostadstillgångarna.

Att låta de privilegierade i ett tidigare system också vara det i det nya sker inte därför att det i något avseende skulle vara rättvist. Tvärtom är det en grym orättvisa att åt den som har (bruksvärdeshyra i innerstan) också skall varda givet (monopol på köp utanför marknaden). Men det är den ordning som ger minst politiskt motstånd – de förfördelade (ofödda, förortsbor, landsortsbor) är många, var och en med litet intresse och liten politisk tyngd, medan vinnarna (innerstadsborna) är få, men var och en med ett stort intresse och stor politisk tyngd. Samma ordning som gällde vid upplösningen av det gamla Sovjetunionen. Resultatet blev det samma. Annat system – samma personer överst. Plus  ça change – plus c’est la même chose.

P J Anders Linder vågar förstås inte  nämna något om detta förhållande – bara några halvkvädna visor om ”nybyggnation”, ”uthyrning av egen bostad”. Bara de som inte var privilegierade i det feodala bruksvärdessystemet skall behöva utsättas för det nya marknadssystemet.

Falsk liberalism

Men detta är en falsk liberalism. En falsk marknadstro. Den bygger på att det är bra att ”nån annan” utsätts för marknadskrafterna, men ser samtidigt inga hinder för att med stat och lagar sätta samma marknadskrafter ur spel för egen del.

Ett sådant ekonomiskt system har ingenting med marknad eller kapitalism att göra, det är ett feodalt system.

Man kan vara mer eller mindre marknadstroende. Men oj vad mycket bättre, rättvisare och mera moraliskt ett sådant marknadsekonomiskt system är, än den bördshierarki som rått, och råder, i Stockholms innerstad!

Annonser

Written by viktualiebroder

19 februari 2011 den 20:22

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s