Viktualiebrodern

Martin Grann – respekt!

leave a comment »

Säger som det är

Expressen har en artikel idag som säkert är tänkt som vanlig förargelsejournalistik om hur dömda brottslingar  lever idag, men som får en helt annan tyngd när Martin Grann, forskningschef inom Kriminalvården och professor i psykologi, får uttala sig om domarna och den psykiska statusen hos Knutby-mörderskan Sara Svensson och Anna Lindh-mördaren Mijailo Mijailovic.

Grann visar på en imponerande frispråkighet, rentav parrhesia, när han helt sakligt ifrågasätter domarna som gav Svensson rättspsykiatrisk vård och Mijailovic fängelse.

– Man kan ju tänka sig att det berodde på de stämningar som fanns i samhället då. Man var nog inte beredd att ge Mijailovic vård medan man mer tyckte synd om Sara Svensson, att hon var styrd av pastorn.

Här har vi alltså en hög statlig tjänsteman inom Kriminalvården som utan omsvep påtalar rättsrötan och mannamånen inom domstolsväsendet! Har man sett något liknande, någon med en sådan resning tidigare?

Det är heller inte första gången som Martin Grann utmärkt sig genom att förhålla sig likgiltig till hur det han säger kan uppfattas eller ”utnyttjas”. I Borås Tidning den 29 april 2010 sa han

Vi jobbar särskilt på att hitta psykologer med annan kulturell bakgrund. Det är viktigt, inte bara med språkkunskaper men även att förstå hur man tänker i andra kulturer. Särskilt eftersom en väldigt hög andel av sexualbrottslingarna inte har svenska som modersmål.

Detta är något alldeles oerhört! En hög tjänsteman inom Kriminalvården som utan omsvep säger att en ”väldigt hög” andel av sexualbrottslingarna inte har svenska som modersmål!

Citatet har därför också kommit att användas flitigt i den främlingsfientliga scenen. Men enda anledningen till att det kunnat användas är den tystnad som spridit sig som en cancer i rädsla över att associeras med de främlingsfientliga eller ge dem vind i seglen.

Men solljus är som bekant det bästa desinfektionsmedlet.

Låt mig få uttrycka den djupaste respekt för Martin Grann. Men hur länge får en sådan vara kvar på en så hög post?

Written by viktualiebroder

18 februari 2011 den 23:06

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s