Viktualiebrodern

Den sjätte vägen till lagsystemets sammanbrott

with 3 comments

Lagar som begär det omöjliga

Jag ser i Dagens Nyheter och i Svenska Dagbladet att personer vars e-postkorrespondens med utlandet avlyssnats av FRA, inte i efterhand informerats om detta. Ändå var detta en av de sockergarneringar som användes för att till slut få FRA-lagens beska piller att gå igenom riksdagen.

Föga överraskande för oss motståndare visade det sig omöjligt att låta alla som fått sina e-brev ”uppsprättade” att i efterhand bli informerade om detta.

– Ändamålet var väl rätt men det har visat sig att det inte går, säger Inger René, ordförande i Signalspaningskommittén, till TT.

När något inte går, så spelar det som står i lagen ingen roll. Man kan som bekant inte lugga en flintskallig.

Åtta vägar till sammanbrott

Lon L. Fuller stakade ut åtta vägar för hur ett lagsystem kan bryta samman. Den sjätte av dem lyder

Demands that are beyond the power of the subjects and the ruled.

Och det gäller även för lagar som är tänkta för överheten, men aldrig ägnats mera eftertanke före ”klubbandet” än att tjäna det begränsade syftet att färga den resulterande bajskorven rosa. Men är de i slutändan omöjliga att hålla eroderar också sådana lagar respekten för lagarna som helhet.

Överheten ljuger, kommer undan med det och kommer därför att ljuga igen. Och alla vet om det, men protesterar på sin höjd lite lamt och finner ett sätt att leva med det. Ett stabilt sätt att umgås mellan överhet och undersåte – beprövat i många länder och i många tider.

Men som varje militärt skolad vet: när truppen slutar gnälla, klaga och protestera, då är det illa ställt.  Att FRA-debatten nu är så död att ingen längre orkar bry sig när nu bondfångeriet avslöjas steg för steg – det är ingen god nyhet och bådar inte gott för framtiden.

Utan motkraft i form av opinion finns då inga hinder för att fortsätta på samma väg.

Riv upp, gör om, gör rätt myntade Piratpartiets Christian Engström en gång om FRA-lagen. Den uppmaningen står kvar. Och Piratpartiet finns fortfarande som en motståndsficka.

En motståndsficka för den som inte vill vara hänvisad till att knyta näven i sin egen.

Written by viktualiebroder

08 februari 2011 den 22:35

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Olof Bjarnason, Piratpartiet Live!. Piratpartiet Live! said: Viktualiebrodern: Den sjätte vägen till lagsystemets sammanbrott: Lagar som begär det omöjliga Jag ser i D… http://tinyurl.com/4upozhz […]

  2. […] hängde på FRA-lagen för att lyckas baxa igenom den var just pynt. Då hette det att det skulle säkerställa att medborgarnas integritet inte trampades på. Piratpartiet och många andra sa redan då att det […]

  3. […] karameller, alliansfritt sverige, Mark Klamberg, Anna Troberg, Farmor Gun, Svd, Anders Lindbäck, Viktualiebrodern, Folkpartiet Norrköping, Share this:TwitterFacebookSkriv utLike this:GillaBli först att gilla […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s