Viktualiebrodern

”Skydd för den personliga integriteten” avslöjar ett likgiltighetsuppsåt

with one comment

Anonyma, robusta system – ja tack.

Det gängse fikonlövet av ”skydd för den personliga integriteten” får bilda det sockerhölje som skall få dagens övervakningspiller att lättare slinka ner. Om det verkligen har någon effekt längre är förstås tveksamt – nog kan man lura många och länge men, som Churchill uttryckte det, ”You can’t fool all the people all the time”. Så man undrar varför – förmodligen är det helt enkelt av slentrian som EU-kommissionen väljer att flika in det.

Men ”skydd för den personliga integriteten” är värdelösa i sak. De är inget hinder för att inom något år, eller ännu fortare, ta ett ”naturligt” steg vidare. Som i frågan om SÄPO:s tillgång till FRA:s trafikdata.

Jag vill inte ha några ”skydd för den personliga integriteten”. Jag vill ha robusta system, som inte kan, eller endast med svårighet (och då inte enbart juridisk, utan tekniskt fysiska svårigheter) kan användas för en ytterligare glidning utför det sluttande planet. Vad Malmström och de andra sömngångarna håller på med, är ett fullskaligt experiment ut i obanad terräng, där alla kontraktsbaserade, ”rättvisa”, frihetliga samhällslösningar kastas överbord för något okänt.

Det är inte viljan att genomföra Övervakningssamhället som samlar data, utan tillgången på data som skapar viljan att använda dem. Det är datamängden i koncentrerad ägo i sig som gör det demokratiska samhällssystemet instabilt. Är det verkligen en så oöverstiglig intellektuell utmaning för Cecilia Malmström att förstå?

Vad saken gällde den här gången är strängt taget av rent anekdotiskt/akademiskt intresse. Men det handlade visst om att registrera alla flygresenärer. Eller nåt. Också lite bankdata.

Uppsåt

Inom juridiken talar man om olika grader av uppsåt. Det så kallade likgiltighetsuppsåtet definieras enligt wikipedias artikel om uppsåt som

Likgiltighetsuppsåt: Om gärningsmannen har misstanke om följden med sitt handlande, men likväl genomfört handlingen, likgiltig inför följden föreligger likgiltighetsuppsåt.

Jag hävdar att redan ett användande av uttrycket ”skydd för den personliga integriteten”,  har blivit en tydlig markör för att ”gärningsmannen”, i det här fallet EU-kommissionen och Cecilia Malmström, har ”misstanke om följden av sitt handlande”, det vill säga den fortgående destabiliseringen av ett samhälle baserat på fri- och rättigheter. En handling de ”likväl genomför, likgiltiga inför följden”.

Här föreligger alltså åtminstone ett likgiltighetsuppsåt.

Written by viktualiebroder

01 februari 2011 den 16:46

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] HAX, Mark Klamberg, Maria Ferm, Lena Ek, Cecilia Malmström, Svd, Europaportalen, Farmor Gun, Viktualiebrodern, Camilla Lindberg, Berit Krantz, Caroline Szyber, Christian […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s