Viktualiebrodern

Sedlar dyrare, men också kort

with 4 comments

Kallas inflation, förresten

Jag ser i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet att hetsen mot kontanter har tagit ännu en märklig vändning. Nu förs de ökade råvarukostnaderna för bomull, som används vid sedeltillverkningen, fram.

Givetvis är inte heller korthanteringens råvarukonsumtion försumbar. Kort görs av olja, och den gick idag över 100 dollar fatet. Elektroniken kräver metaller. Och för korthanteringen åtgår elförsörjning, och priset på den råvaran har varit en följetong den här vintern, liksom den förra.

Men de kostnadsökningarna, och det föga miljövänliga i korthanteringen får vi inte se något i pressen.

(Att numera, beroende på kassaregisterlagen, också kontantbetalning slukar elektronik och el är inget som är karakteristiskt för kontanter som betalningsmedel, utan ett konstlat, fiskalt, villkor och försök till krokben för användningen).

Resiliens

Det väsentliga är emellertid att kontanter är mera motståndskraftigt mot störningar, än alla högteknologiska el- och teleberoende betalningsmedel. Och det väsentliga är också att ett anonymt, påtagligt betalningsmedel är mera motståndskraftigt emot och en bromsande faktor i marschen mot Övervakningssamhället.

Enligt min mening är det därför nödvändigt att Återupprätta Kontanter som Betalningsmedel.

Inflation som sagt

Den pikanta detaljen i sammanhanget är förstås, att den dyrare bomullen återspeglar en inflation. En inflation som dock mörkas genom att Konsumentprisindex systematiskt undervärderar vissa saker och övervärderar andra. Men det får vi heller inte se något om i pressen. Eller väldigt lite.

Och det är den inflationen som gjorde att 50-öringen försvann och att vi snart får en 200-kronorssedel. Men det är en helt annan historia.

Annonser

Written by viktualiebroder

01 februari 2011 den 13:11

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. DN:s artikel innehåller väl inget hets mot kontantsamhället? Det är bara ett konstaterande: sedlar är dyrare att tillverka. Ibland går bomullspriset upp och ibland går det ner och just nu har det gått upp en bit. Sedan är det frågan om detta verkligen är intressant information: bomullspriset påstås enligt DN bara påverka en tjugondel av sedelpriset så det kan inte ha blivit mycket dyrare. Enligt http://www.mongabay.com/images/commodities/charts/cotton.html har priset stigit med c:a 80-90 procent (mätt i dollar så något mindre i kronor) vilket borde betyda en kostnadsökning på c:a 4% (om vi antar att alla andra kostnader är oförändrade). Inte en särskilt stor skillnad med tanke på att det också varit inflation som äter upp en del av ökningen. Typisk nyhetstorka.

  Anonym

  02 februari 2011 at 14:59

 2. Det är obetydligt med 4 % prisstegring förstås. Men någon notis om att korthanteringen blir dyrare när olja och el går upp lär vi säkert inte få se. Bara att då kontanter blir dyrare.

  Fast egentligen är det tokigt att kalla det för dyrare, när det är penningvärdet som faller. Men det är en annan positiv effekt av kontanter, att det blir svårare att dölja och att få acceptans för inflation… förlåt ”quantitative easing”, än när pengar enbart är siffror.

  viktualiebroder

  02 februari 2011 at 15:45

 3. Sedlar är en del. En obetydlig del, men viktig som pusselbit i ett fungerande samhälle. När bankerna stängde i Egypten så kunde inte folk ta ut pengar för att köpa mat. Folk blir hungriga väldigt fort.

  När Internet kollapsar eller tas över av de som vi inte vill ta över så blir samhället sårbart.

  Vore värt att gå igenom grundläggande delar av systestemet så samhället kan fungera hjälpligt när så händer.

  Kommande krig utkämpass över Internet. I början kanske mest mellan stater. Men sedan mot den egna befolkningen. Det börjar bli brist på allt.

  http://illvet.se/it-robotar/framtidens-krig-utkaempas-pa-naetet

  Anders Nordin

  23 februari 2011 at 11:55

 4. Precis, att det fungerar hjälpligt vid kris är viktigt och eftersom det är så Internet fungerar bör vi lära av Internet i den verkliga världen. Inte tvärtom.

  viktualiebroder

  24 februari 2011 at 12:15


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s