Viktualiebrodern

Trängselskattens pengar skvalpar, men inte för vägbyggen

leave a comment »

Övervakning kostar och går alltid före

Jag ser i Dagens Nyheter att riksdagsman Anders Ygeman (s) vill att riksdagens konstitutionsutskott skall granska var pengarna som erlagts i trängselskatt tagit vägen. Enligt Ygeman ligger pengarna och ”skvalpar på finansdepartementet”.

Jag tror att alla som hoppats på att trängselskatten skulle innebära en omfördelning till Stockholmstrafikens fromma har gått på en nit. Jag tvivlar på att det egentliga syftet med trängselskatteprojektet var trafik- och miljöfrågor. I så fall hade man valt en lösning, där inpassager inte hade registrerats. En lösning som blev extra dyr och extra komplicerad.

Snarare tror jag att själva insamlandet av data var huvudsyftet, och att trafik- och miljöfrågorna användes för att sälja in ett mycket dyrt system. Några pengar från finansdepartementet till Förbifart Stockholm vägbyggen torde i slutändan svårligen kunna påräknas. De ingår nu i kassan på finansdepartementet, och alla löften om öronmärkning är bortglömda.

Ett löfte är väl bäst mens de e löfte

å annat blir de när det frias in

då har man glömt det mesta som man ”löfte”

(Allan Edwall: Förhoppning)

Det är heller inte helt gratis att gå igenom och bearbeta alla dessa rörelsedata som systemet genererat. Inte bara under perioder av trängselskatt, utan man får förmoda att också under andra tider samtliga in- och utpasserande fordon registreras. Varför skulle de inte, när det går? Jag har i alla fall inte sett några garantier för att så inte är fallet, enbart halvkvädna visor om ”test av systemet”.

Räkna med att ”överskottsdata” från trängselskattekontrollen kommer att användas. Räkna med att den användningen blir dyr. Och räkna med att den kommer att finansieras med trängselskattepengarna.

Så räkna inte med några stora slantar till vägbyggen. Om ens några.

Annonser

Written by viktualiebroder

26 januari 2011 den 14:01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s