Viktualiebrodern

Jasminrevolutionen en back-lash för Tunisiens kvinnor?

with 5 comments

Från 11 till 8 % i ministerställning

Tunisien har länge varit ett land i framkant för kvinnors rättigheter, speciellt i förhållande till omvärlden. I Ben Alis sista regering var 5 av 44 ministrar och statssekreterare kvinnor, eller drygt 11%.

I den nya nationella samlingsregeringen är emellertid endast 3 av 39 kvinnor, eller knappt 8 %, om jag räknat rätt.

Jag noterar med viss förvåning att detta inte verkar ha kommenterats någonstans.

Ed 110208 hade faktiskt Rapport ett inslag på temat.

En tolkning är förstås, att de krafter som ute på gatorna handgripligen störtat regimen huvudsakligen bestått av män. En annan, att tunisiska kvinnor varit mindre benägna att vilja störta regimen, i beaktande av de för dem mest närliggande alternativen, nämligen kvinnornas status i övriga Maghreb.

Det återstår att se om regeringssammansättningen är en tillfällighet, eller om jasminrevolutionen kommer att innebära en backlash för kvinnors rättigheter i Tunisien. Och om förbudet mot barnaga behålls. Vad tycker månne islamisterna, som i och för sig traditionellt varit relativt moderata och haft en svag ställning.

Jag avstår från andra tolkningar, förundras bara över hur eufori och Change! ibland tycks helt ta överhanden för många.

Som jag brukar förundras över hur här hemma vissa debattörer kan underordna allt genusfrågan. Men inte just den här gången då.

När ideologin möter verkligheten får många tvärsäkra det knepigt.

Ed: Med anledning av en krönika av Richard Swartz i Dagens Nyheter 110122 tar faktiskt Pär Ströms genusnytt upp frågan ”Hur jämställda är egentligen revolutioner?”. Fast det tog några dagar.

Annonser

Written by viktualiebroder

20 januari 2011 den 00:07

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Viktigt att ha i atanke att detta är en tillfällig regering som väldigt fa är nöjda med överlag.
  Tunisien ma ha varit ett undantag i omradet när det gäller möjligheterna för kvinnor att ”avancera” politiskt, men precis som med förra presidenten sa känns det lite som ett spel för galleriet. Den förra ansags som en kvinnosakskämpe, men bakom kulisserna förbjöd han kvinnorättsorganisationer. Denna som regerat nu var man om att hamna i god lag med ”väst”, men samtidigt utövade han hart förtryck mot de kvinnor och män som vagade opponera sig mot hans styre.
  Här i tunisisk TV talas det nu om kvinnornas roll i nya regeringen, och att alla ska ha nagot att säga till om, vilket är en stor framgang för ALLA här, män som kvinnor. Anledningen till att genusfragan inte hamnat pa första plats här just nu är att vi är mitt under pagaende revolution, vi har knappt ens nagon opposition och folket är missnöjda med att Ben Ali’s gamla ministrar sitter kvar. Det viktigaste har liksom varit att fa ut en diktator som manga lidit under, bland annat de 1800 politiska fangar som nu släppts ut. Vi star precis i början, nu far man lov att ta en sak i taget.

  Tasnim

  20 januari 2011 at 12:02

 2. Tack för att du förtydligar!

  Jag var väl mest förvånad över att saken inte verkade ha uppmärksammats nånstans. Och så lite fascinerad av att verkligheten aldrig är så enkel som en del vill ha det till.

  viktualiebroder

  20 januari 2011 at 12:12

 3. Nja, det uppmärksammas faktiskt här pa plats i Tunisien, vilket ju är det väsentliga.. 😉

  Tasnim

  20 januari 2011 at 15:30

 4. Det är det väsentliga…. Lycka till! 🙂

  viktualiebroder

  20 januari 2011 at 15:40

 5. Tackar sa mycket! Vi hoppas alla här pa bättre tider, förhoppningsvis har vi nu chansen att äntligen fa ett fritt och bra Tunisien för alla. 🙂

  Tasnim

  20 januari 2011 at 16:30


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s