Viktualiebrodern

Resultat för piraten i Oldham East – Saddleworth

with 6 comments

0,28%

If you think MPs are crooks, then it’s time to put a Pirate in parliament (Loz Kaye på ITV Granada Regional News.

I fyllnadsvalet i Oldham EastSaddleworth till det brittiska parlamentet igår, fick piraten Loz Kaye 98 röster av 34932, eller 0,28%.

Vann kretsen gjorde en labourkandidat, precis som förra gången, men denna gång med klarare marginal än senast. Det förra resultatet i maj hade annulerats av valmyndigheterna efter att vinnaren (från labour) hade medvetet spridit lögner om sin främste rival, en liberaldemokrat.

Denna gång hade liberaldemokraterna inte mycket att hämta – de har förlorat i opinionen på att ingå i den vinnande koalitionen som inte haft någon tacksam uppgift att reda ut finanserna.

Oldham East är ett område som kännetecknas av sociala problem, medan Saddleworth är mera medelklass. Inget av dem har någon större andel studerande. Inget på förhand givet ”bra” distrikt för pirater alltså. Men Loz Kaye’s 0,28% är ändå inte sämst i PPUK:s historia – i parlamentsvalet i maj låg resultaten för kandidaterna mellan 0,62 och 0,16 %.

Ed: Efteranalys av Graeme Lambert.

Ed2: Jag tycks ha missat lokalvalet i skotska Liberton/Gilmerton den 9 september, där piraten Philip Hunt fick 43 röster, eller 0,65%.

Annonser

Written by viktualiebroder

14 januari 2011 den 08:10

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. 0,28% kan förstås som en ensam ropandes röst i öknen. Men också på annat sätt – som en atom i en redan ganska stor, frihetlig, brokig och ny politisk rörelse.

  Igår läste jag med behållning denna långa artikel från UK som binder ihop många till synes disparata politiska skeenden till något mer kraftfullt. Länkat av signaturen Marie J, som skriver att hackerkulturen redan idag, i praktiken, håller på att bygga ett kooperativt samhälle som baseras på att produktionsmedlen ägs av medborgarna.

  WIKKILEAKS, KARL MARX AND YOU 🙂

  http://www.libertyandsolidarity.org/node/104

  Gunnel Gomér

  14 januari 2011 at 13:12

 2. Det var en riktigt bra artikel. Jag har ju också citerat det stycket av Marx i företalet till den Politiska ekonomin. Flera gånger till och med. Just i det, att samhällsjämvikter – och jämvikter inne i oss själva – möjliggöres (eller omöjliggöres) av de yttre förhållandena, som i sin tur (inte alltid omedelbart utan ibland indirekt) beror på ”produktivkrafternas utveckling” – där tror jag att Marx har helt rätt.

  Observera bara att ”möjliggöres/omöjliggöres” inte innebär någon determinism. Människan, och allra minst den enskilda människan, är inte slav under sin miljö och inte heller under sina gener.

  viktualiebroder

  14 januari 2011 at 22:05

 3. Möjliggöres…ja!
  Egentligen handlar all politik om det. Att öppna eller stänga möjligheter. Och vem/vad man vill öppna eller stänga för.

  Gamle Papa Marx är nog överdramatiserad alternativt illasinnat missuppfattad vad gäller påstådd determinism på individplanet. Han beskrev människan som en verksam varelse som aktivt gjorde in-tryck på världen – om han/hon var fri. Frihet FRÅN som en förutsättning för frihet TILL.
  Att parollen ”Förenen eder!” föder kollektiva rörelser utesluter ju inte att kollektivet består av individer. Vilket de anarkistiska eller frihetligt demokratiska socialisterna alltid förlitat sig på – med Papa Marx i bakfickan 🙂

  Det är svårt att måla med sociologisk bred pensel över världshistorien och samtidigt beskriva individer!

  Gunnel Gomér

  15 januari 2011 at 01:02

 4. […] Det kan man jämföra med vad enskilda kandidater fick i parlamentsvalet 2010, där Finlay Archibald, Glasgow-Central fick  120 eller 0,39% . Och Philip Hunt, Liberton/Gilmerton i fyllnadsval 9 september fick 43 röster, eller 0,65%. […]

 5. […] med tidigare val som PPUK ställt upp i här och här, där man legat på några promille är detta en stor framgång. EU-valet 2014 kommer att […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s