Viktualiebrodern

Ändra bolagsordningen för Stockholm Parkering

with one comment

Tills dess: ”Problem med växeln”

Jag ser i Dagens Nyheter att det kommunala bolaget Stockholm Parkering från igår den 13 januari enbart accepterar betalning via mobiltelefon på 12 parkeringsanläggningar, varav flera i innerstaden. För att alls kunna betala, måste man också först registrera sig och sin mobil hos Stockholm Parkering.

En humoristisk detalj är att en notis på deras hemsida bär rubriken: Problem med växeln. Ja, presumtiva parkerare har det alltså också sedan igår.

Marschen mot Övervakningssamhället blir alltmer absurd. En trivial parkering av bilen kräver nu alltså att man legitimerar och registrerar sig på förhand. Det enda som eventuellt kan hejda den utvecklingen är  tvingande lagstiftning på många olika detaljområden för att Återupprätta Kontanter som Betalningsmedel.

Ett sådant ställe är i Förvaltningslagen, om myndigheters serviceskyldighet, där jag föreslagit ett tillägg som ålägger myndigheter att, på begäran, acceptera in- och utbetalningar i lagliga betalningsmedel, det vill säga sedlar och mynt.

Nu är Stockholm Parkering ingen myndighet, utan ett fristående bolag ägt av Stockholms kommun. För dem gäller inte Förvaltningslagen. Men bolagsordningen för Stockholm Parkering är något som beslutas politiskt i Stockholms Stadsfullmäktige, precis som lagar, åtminstone i teorin, stiftas i Sveriges Riksdag.

Framtiden för det anonyma, överallt gångbara och inte minst resilienta (fungerar också vid ström- och teleavbrott) betalningsmedlet Kontanter är alltså en politisk fråga. Politiska frågor avgörs i allmänna val.

Gammelpartiernas valda företrädare tycks rörande eniga i hetsen mot kontanter, antingen de nu gör det av illvilja eller av oförstånd (förmodligen det senare). Det enda parti där det alls finns en medvetenhet om kontanternas betydelse för att bryta utvecklingen mot ett Övervakningssamhälle är Piratpartiet. Jag kan därför bara uppmana kontanternas vänner att engagera sig i Piratpartiet med sikte på nästa riksdagsval 2014.

Därför att Kontanter i en ficka nära Dig är viktiga!

Ed: Tidningen Veteranen skriver om frågan 110905 ur ett socialt perspektiv.

Ed2: Av en artikel i Svenska Dagbladet 20170112 om pensionärer som officiellt emigrerat men bor kvar framgår att Skatteverket kartlägger parkeringsbetalningar.

Annonser

Written by viktualiebroder

14 januari 2011 den 23:43

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Använder ej mobilen pga strålning.
  skulle aldrig handla på ett ställe som ej acceppterar kontanter.
  Detsamma med banker nordea slutade acceptera kontanter där jag bor så jag sa upp mig som kund.

  sluta handla och säg upp er som kund på dom butiker och banker som envisas med kort eller lobbar för kortanvändning.
  Det är vi som betalar bankernas enorma vinster med höjda priser pga kortavgifterna som cafeerna,butikerna mm betalar.
  ryanair tar fortfarande kortavgift helt rätt.

  Lars

  03 februari 2011 at 00:14


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s