Viktualiebrodern

Samma biljettbetalning från norr till söder finns redan

with one comment

Det kallas ”kontanter”.

Jag ser i Svenska DagbladetAftonbladet och i Göteborgsposten att frågan om ett gemensamt system för att betala biljetter i kollektivtrafiken i hela landet diskuteras på Transportforum i Linköping idag. Detta är något som också diskuterades i utredningen till ny Kollektivtrafiklag, men där överläts åt parterna själva.

Det finns en mycket enkel lösning på problemet. Ett universellt och anonymt betalningsmedel som gäller i hela Sverige: Kontanter.

Hela Sverige? Inte riktigt, av politiska skäl fasas kontanter ut som betalningsmedel på kollektiva transportmedel. Kriminaliteten används som ett svepskäl och ett rättfärdigande för att skapa datamängder om människors rörelsemönster vars blotta existens kommer att leda oss in i ett övervakningssamhälle.

Det är nämligen så, att inte bara en vilja att övervaka söker lämpliga data för detta, utan förekomsten av data ägnade att övervaka människor skapar en vilja. För att man kan.

Jag har bland annat därför föreslagit ett tillägg till paragrafen om ”Rätten att resa” i förslaget till ny kollektivtrafiklag, som ålägger trafikdrivare att acceptera lagliga betalningsmedel, det vill säga sedlar och mynt, som betalning för resor, ”i nära anslutning till påstigningspunkten eller, där detta ej kan ordnas, ombord”.

Annonser

Written by viktualiebroder

13 januari 2011 den 11:41

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Bra talat. Turister som besöker Sverige måste tro att vi är tokiga, som inte ”kan” ta betalt kontant.

    Dennis Nilsson

    14 januari 2011 at 17:31


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s