Viktualiebrodern

Nät bakom galler, del 5

leave a comment »

Konsekvenser för kriminalvården av PTS förslag till ny nummerplan

Samt eventuella konsekvenser för anonyma telefonabonnemang

Post- och Telestyrelsen har utarbetat ett antal förslag till ny nummerplan för Sverige. Ett av förslagen innebär att skillnaden mellan mobila och fast abonnemang tas bort. Det verkar också vara det förslag som förordas av PTS samt av remissinstanserna. Svenska Dagbladet har en notis om det. Aftonbladet också.

Jag har inte läst igenom förslagen mer än översiktligt. Och remissvaren inte alls. Men det är anmärkningsvärt att Kriminalvårdsverket inte funnits med på PTS sändlista för remissvar. Så har heller inte KVV inkommit med något svar, trots att en gemensam nummerplan får inte oväsentliga konsekvenser för handläggningen av telefontillstånd på fängelser och häkten.

Som jag gått igenom i del 3 i den här serien ”Nät bakom galler”, kan telefontillstånd för intagna på fängelser och häkten i princip enbart godkännas till fasta telefonnummer där det, åtminstone i teorin. går att fastställa vem som finns i andra änden. Samtal till mobiltelefoner och IP-telefoner godkänns i princip ej, annat än om det föreligger speciella skäl, och då avlyssnat. Det är redan ett problem att allt fler fasta abonnemang omvandlats till IP-telefoner, vilka då inte går att ha telefonkontakt med för intagna.

En konsekvens av PTS förslag blir då, att antingen måste telefontillstånd för intagna inskränkas ytterligare eller måste kontrollerna till vem de ringer minska eller helt försvinna. I båda fallen med svåra konsekvenser för såväl återanpassning, säkerhet, hindrande av fortsatt brottslighet och skydd av brottsoffer. Det är som sagt var anmärkningsvärt att Kriminalvården vare sig tillfrågats eller på eget bevåg skickat in ett remissvar.

En helt och hållet annan fråga (den omvända faktiskt) man ställer sig rörande det här förslaget är om det också i fortsättningen blir möjligt att inneha anonyma telefonkort. Om alla abonnemang skall kunna vara portabla, hur skall då något abonnemang även fortsättningsvis tillåtas vara anonymt? Då blir som jag också skrivit om, telefonautomaternas fortsatta tillvaro en politisk fråga.

Vid tillfälle skall jag läsa igenom utredningen samt remissvaren för att se om någon tar upp dessa frågor.

Annonser

Written by viktualiebroder

04 januari 2011 den 13:17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s