Viktualiebrodern

Peak fosfor i Nordkorea

with 3 comments

I Sverige anses glesbygdsavlopp vara ett större problem

Jag läser i Dagens Nyheter och i Expressen att människoavföring säljs som gödningsämne i Nordkorea, förlåt Demokratiska Folkrepubliken Korea.

Svenska Dagbladet och Radio Sjuhärad rapporterar i sin tur om att en bonde i Västergötland anklagas för att ha stulit gödsel av en kollega. Aftonbladet också.

Det är naturligtvis helt isolerade händelser utan samband. Men det ger ändå anledning att fundera över den möjliga topp i fosforutvinningen vi står inför, kanske 2033, med svåra konsekvenser för ett lantbruk som blivit helt beroende av att tillföras konstgödning.

Meanwhile, i svensk glesbygd fordrar byråkrater att åldringar skall bygga om sina avlopp för stora pengar. ”Ni kan väl låna på huset”, är överhetens råd till dem som inte kan lägga upp hundratusen på ett bräde. Äääh… inte alla hus är värda ens hundratusen i glesbygden… Och inte alla åldringar har så mycket större ekonomiskt svängrum än folkpensionen. Och… varför?

Ja, varför? Den tiden kan komma fortare än någon av oss önskar, att humanurin och humanfekalier behövs på åkerlapparna igen. Och blir handelsvara som i Nordkorea.

För övrigt skall köp av konstgödning registreras, enligt ett EU-förslag. Officiellt för att det kan användas för bombtillverkning. Vilket förmodligen är sant. Men passar bra också för andra syften då, som förberedelse för en framtida situation av knapphet.

Men än så länge registreras och vägs inte dina egna dagliga tarm- och blåstömningar. Passa på och njut!

Annonser

Written by viktualiebroder

29 december 2010 den 19:40

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. August Strindberg var en entusiastisk purin-förespråkare. Efter hans recept kissvattnar jag min lilla trädgård efter midsommar, då kraften i vårens hushållskomposttäcke ebbat ut. En del urin och nio delar vatten i kannan 🙂 Men inte för ofta! Urin innehåller mycket kväve och växter ska inte kvävedrivas hårt efter midsommar.

  Men hur mycket fosfor innehåller urin? Fosfor är en kväveförening. Den största delen av all fosfor, cirka 86 %, som finns upplagrad i kroppen finns i ben och tänder i form av svårupplösliga kalcium-fosforföreningar Äggskal + urin + benmjöl från slaktdjur låter som en stark kombination. Äggskal och ben = slow food och urin = quick fix?

  Av jord är du kommen…

  Gunnel Gomér

  30 december 2010 at 12:16

 2. Månne en utövare skall kallas för puriniker, purinist eller puriné? 😉 Undrar vad Ågust skulle ha sagt!

  Du verkar vara en mera hängiven odlare än jag. Hade gärna odlat mer, och det skall förhoppningsvis bli så efterhand efter att ha grävt bort grässkiktet i vår. Men inte mer än potatis, rädisor (de långa, med stark smak som inte finns att köpa i affärer längre) och kanske något till.

  Äggskal lägger jag i komposten – om jag orkat finfördela den.

  Avdelningen för onödigt vetande noterar, att enligt ”Lantbrukets historia” från 1912, så använde de gamla babylonierna pojkurin till odling av mandel, medan kvinnourin användes till odling av fikon.

  viktualiebroder

  30 december 2010 at 22:47

 3. Jag odlar varken mandel eller fikon. Tur det! Annars skulle jag börja terrorisera grann-barnen med en potta i näven.

  Puriniker låter väl bra? Purinist låter som en militant återhållsam person.

  Det är lättsamt att vara hängiven odlare på 40 kvm. Äggskal och kaffesump lägger jag direkt runt rosbuskarna och täcker med gräsklipp. Lövmaskar är av någon outgrundlig anledning kaffe-entusiaster. Dessutom gillar de tidningspapper. Gräs är dunder! Duger till att bygga upp en entons buffel-kropp på prärien.

  Framtida brist på fosfor låter inte så hotfullt…tror jag? Täckodling och att stoppa ned ett litet köttben här & var bland äggskalen duger nog. Vi kan ju börja sälja våra malda hushållssopor till böndernas stora maskiner.

  Gunnel Gomér

  31 december 2010 at 16:06


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s