Viktualiebrodern

Förbjudna tankar blir till förbjudna ord

with 3 comments

Eller kanske ett… biiip?

En artikel i Dagens Nyheter, om att forskare lyckats omvandla signaler från hjärnan, motsvarande tankar, till tal (patentskriften på deras uppfinning finns här), fick mig att börja fundera. Vad händer om tankar direkt blir till talade ord, utan att först ha passerat alla våra inlärda tyglar ”av lämplighet och sed”? Alla jobbiga tankar som tränger sig på? Och efter att ha läst en kommentar av signaturen Celsius på Tianmi:s blogg, blev de funderingarna lite intressantare, tycker jag själv i alla fall.

Och vem blir först med teknik för att censurera våra telefonsamtal direkt i telefonen, så att svordomar och könsord ersätts med ett när man säger något omoraliskt?

Jag gick förstås i vanlig ordning till patentlitteraturen för att se om något sådant fanns uttänkt redan. Och, mycket riktigt, det finns en japansk patentansökan med just en sådan anordning.

JP20100102751, publicerad den 6 maj i år, bär titeln

Method for preventing prohibited word transmission, telephone for preventing prohibited word transmission, and server for preventing prohibited word transmission.

Jodå, uppfinningen säger sig kunna ...preventing a transmission of careless remarks by a user in real time. Inte illa! När en sådan ”obetänksam anmärkning” upptäckts blir det enligt uppfinningen ersatt:  ...a prohibited word replacing portion (36) replacing a specified part with a dummy sound…

Nu är ju då det lilla problemet vem som skall bestämma vad som utgör ...a predetermined prohibited word phonemic model… Risken torde vara överhängande att en sådan anordning kommer att missbrukas. Varje gång någon till exempel nämner ”wikileaks” i telefonen ersätts det med – tja, vad vet jag.

Badlands hyena ser en annan utveckling framför sig: Allas tankar samlas in och sänds över ett world wide brain net, gemenligen kallat ”brejnet”. ”Obetänksamma anmärkningar” blir då inte ersatta, utan snarare blir de obetänksamma ersatta, skulle man kunna säga.

Tanken går ju förstås till begreppet ”Thoughtcrime”, förlåt Crimethink på Newspeak, i George Orwells ”1984”.

Men omvänt, vill vi verkligen veta andras tankar?

oh must you tell me all your secrets

when it’s hard enough to love you knowing nothing

sjöng Lloyd Cole and the Commotions .

Därför tror jag att Badlands hyena har fel – underrättelsetjänsterna drunknar redan i data. Inte vill de dessutom läsa våra tankar.

Written by viktualiebroder

19 december 2010 den 23:14

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Å herrmijeeee!

  ””Personliga Persson
  far med bussen som alla andra
  I överrock och med handskar och hatt
  låter han sina tankar vandra
  och tankarna far precis som han vill
  och ingen hade kunnat gissa sig till
  vad slags tankar han hade
  Å de´va´ju bra de´!

  Gunnel Gomér

  19 december 2010 at 23:37

 2. Fast med tanke på hur svårt vi själva har för att hålla reda på vad vi har sagt till någon annan respektive enbart tänkt för oss själva, så förefaller lagens kriterium på vilka signaler som får spanas på en smula godtycklig. Enbart signaler som passerar en statsgräns, men inte signaler som passerar en cellgräns?

  En teknikneutral signalspaningslag bör inte göra någon åtskillnad mellan telefontrådar och nervtrådar, samtidigt som den uppfyller högt ställda krav på hänsyn till spaningsobjektets personliga integritet. Invärtes kroppssignalspaning är inte lagreglerad idag, men kan likväl vara av stor betydelse för samhällets välbefinnande. De signaler som i hjärnan utgör en ofarlig tanke kan genom överföring till händer och fötter förvandlas till en fysisk gärning med negativa implikationer för andra individer.

  sm5por

  19 december 2010 at 23:40

 3. #Gunnel

  Jag önskar att Cornelis hade tagit på sig överrock, handskar och hatt! Annars tror jag att jag vill kliva av den bussen!

  #sm5por

  Som Mark Twain sa: Tala alltid sanning, så behöver du inte komma ihåg vad du sagt!

  Ja vi borde nog i lag reglera en sådan signalspaning hellre än att låta den vara fortsatt oreglerad. För övrigt tror jag att alla tjänar på att debatten lägger sig.

  Nu skall jag, eller de celler som tillsammans bildar min personliga integritet, gå och lägga mig.

  viktualiebroder

  20 december 2010 at 00:08


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: