Viktualiebrodern

Piratröster var inte missnöjesröster i EU-valet

with 9 comments

Men något gick snett 2010

På en blogg knuten till Centrum för kommunvetenskapliga (??, varför kommun?) -strategiska studier vid Linköpings Universitet ser jag idag att man kommit fram till att rösterna på Piratpartiet i EU-valet 2009 inte var missnöjesröster

Jag och Mikael menar oss kunna visa att det främst var sakfrågorna som drev Piratpartiets väljare, dvs att det inte var ett generellt missnöje med hur de etablerade partierna skötte sig som gjorde att man vände de etablerade partierna ryggen. En röst på Piratpartiet i Europaparlamentsvalet är sålunda inte att ses som en missnöjesmarkering mot de etablerade, utan ett aktivt stöd för Piratpartiet.

Det här är ju också intressant såtillvida som att man då omvänt kan tolka resultatet i riksdagsvalet 2010 för Piratpartiet som ett missnöjesval. Ett missnöje med Piratpartiet, som ledde till att enbart ”den hårda kärnan” röstade pirat.

Ed: Hela rapporten finns nu tillgänglig.

Det är ju intressant i både utvärderingsarbetet om vad som gick snett(?) för Piratpartiet i riksdagsvalet, och i den långa tråden på Piratpartiets forum om att det skulle vara de som röstade på Piratpartiet i EU-valet som sedan röstade in sd i riksdagen 2010.

Jag vill egentligen avstå från egna spekulationer i frågan – sånt tar så mycket kraft från mera väsentliga ämnen –  mer än att det förstås är tänkbart att framgången i EU-valet lockade fram en väldigt brokig skara som vädrade vissa framgångsmöjligheter inom Piratpartiet. Och den brokigheten var det Öppna Samhällets Fiender inte sena att utnyttja genom att desinformera om enskilda piratkandidater, vars specialiteter då, dessvärre framgångsrikt, kunde användas till att misstänkliggöra hela partiet.

Inte mycket att göra åt. Man kan inte påverka andra, inte övertyga andra, inte bilda andra. Bara sig själv. Till och med det tar tid. Inte minst det tar tid.

Annonser

Written by viktualiebroder

13 december 2010 den 22:04

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Är det inte samma sak för PP som för F!?

  Många supporters i sakfrågan, men när det blir val röstar folk på på partier som har ideologisk substans ”på bredden”. Ganska klokt val tycker jag.

  För F! gäller att 58% av unga kvinnor (under 30) ville ha in F! i riksdagen. Uppemot hälften av både män och kvinnor ville det. Men de RÖSTADE inte så.

  Vet PP hur bilden ser ut från valundersökningar?

  Gunnel Gomér

  13 december 2010 at 22:15

 2. Nu är ju saken den att väldigt få väljare har ideologisk substans ”på bredden”. Och de som har det har nog svårt att känna sig hemma i det befintliga partilandskapet. Så det argumentet för att inte rösta på PP tror jag inte på, mer än att det förstås finns en önskan hos många att slippa ansvar genom att ge det till någon annan.

  För övrigt menar jag nog att Piratpartiet har substans på bredden. Det är bara inte klart formulerat/allmänt erkänt än.

  viktualiebroder

  13 december 2010 at 22:25

 3. Jag röstade på piratpartiet i tre val och jag gjorde det för sakfrågorna. Dock så tror jag att samma skara röstade i båda riksdagsvalen pga sakfrågorna, men EU-valet vet jag ej vad det var som gjorde att folk röstade.

  Stefan

  13 december 2010 at 23:38

 4. Upphovsrättsreform är något som:
  1) Drivs bäst på EU nivå
  2) Folk i allmänhet skiter i, varför bry sig om att försöka ändra en dålig lag om det ändå är i praktiken riskfritt att bryta mot den ? Om alla som bröt mot lagen skulle straffas så skulle PP sitta i riksdagen idag.

  Patenträtt är även det något som folk i allmänhet inte bryr sig särskilt mycket om.

  kvar blir då den personliga integriteten och då våra kära politiker skyller på EU så fort en ny integritetskränkning ska införas så verkar det ganska meningslöst att försöka påverka det med ett riksdagsval, bättre då att försöka få några kronor extra i plånboken eller lite bättre sjukvård för de som behöver det.

  Det krävs helt enkelt fler grova kränkningar för att folk ska vara beredda att släppa kontrollen över plånboksfrågorna för att vända utvecklingen, detta gäller speciellt när det är jämnt mellan blocken (Då många människor verkar tro att sverige går under om sossarna/moderaterna får makten i 4 år)

  SF

  14 december 2010 at 04:31

 5. Bara för att kort reda ut ett missförstånd i periferin till ditt inlägg: det heter ”Kommunstrategiska”, inte ”Kommunvetenskapliga” – CKS är bl.a. en plattform för kunskapsutveckling och erfarenhetsutbyte för centralt placerade aktörer (såväl politiker och tjänstemän) ute i kommunerna. Därav ”strategiska).

  Gissur

  14 december 2010 at 09:53

 6. #Stefan
  Jag tror också att de som faktiskt röstade på Piratpartiet i riksdagsvalen gjorde det på grund av sakfrågorna. Vad jag menade var istället att de ytterligare som röstade på Piratpartiet i EU-valet (och då enligt studien gjorde det på grund av sakfrågor) av någon anledning inte röstade efter sakfrågor i riksdagsvalet.

  viktualiebroder

  14 december 2010 at 14:35

 7. ”#SF
  Piratpartiet misslyckades med att förmedla att de tre sakfrågorna är så mycket större än bara tagna var för sig. Det handlar ju både om fri- och rättigheter och, faktiskt! i förlängningen också om ekonomin.

  viktualiebroder

  14 december 2010 at 14:36

 8. #Gissur

  Tack för korrigeringen. Jag gör många misstag. Ändrar.

  Vi ser fram emot hela studien!

  viktualiebroder

  14 december 2010 at 14:38

 9. Hej Viktualiebroder!

  Jag bedömer inte att PP har ideologisk substans ”på bredden”. Många aktiva piratpartister har det, men inte partiet. När PP säger ”Det löser vi efterhand”…vad ska man då som väljare ta ställning till?

  I valundersökningarna sade sig PPare vara: 25% höger, 25% vänster och 50% ingetdera. Vad är man om man är ”ingetdera”?

  PP är ett frihetligt parti, därom råder inga tvivel 🙂 Men frihetlighet kan vara av både höger & vänstertyp. Beroende på vad ser de politiska svaren mycket olika ut.

  Själv är jag demokratisk socialist och feminist med skapligt frihetliga vibbar, dock ej anarkist. Med sådan ideologisk inriktning kan man inte rösta på PP. Knappt heller på F!.

  Däremot…och detta tror jag mycket på…så håller nya politiska allianser att växa fram. Något som kommer att urholka de gamla partierna. Vi behöver en ny frihetsvision, nya ekonomiska styrsystem för världen (vare sig planekonomi eller kapitalism) och vi behöver nya lösningar för familjer, för gamla, för miljöanpassning, för downsizing, för jordbruk…med mera.

  Här kan PPs frihetsvision vara en vässande kraft 🙂

  Gunnel Gomér

  14 december 2010 at 21:53


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s