Viktualiebrodern

Skatteverket borde tredjemannarevideras

leave a comment »

Om inte anonymitet, så åtminstone konsekvens

Jag läser en debattartikel i Svenska Dagbladet om Skatteverkets ovilja att återbetala pengar som felaktigt inbetalats till ett annat skattekonto än det avsedda, trots att det är uppenbart att det skett av misstag och trots att det också är uppenbart att de som begär återbetalning också är de som gjort inbetalningen.

Detta är extra intressant i ljuset av att Skatteverket genom lagen om tredjemansrevision har rätt att kontrollera identiteten på samtliga ett företags betalare. Och genom kassaregisterlagen tvingat in fler företagare att sälja via faktura med krav på just identitet på betalaren.

Skatteverket kräver alltså att få full kontroll över vem som betalar vad och styr in allt fler av transaktionerna i samhället i ett sådant kontrollsystem. Men för transaktioner till Skattemyndigheten gäller alltså inte samma krav på identifikation av betalare.

Skattemyndigheten hävdar att tredjemansrevision och kassaregisterlag enbart handlar om skatteuppbörd och att alla data behandlas konfidentiellt och i det syftet. Vilket är ungefär lika trovärdigt som att Mastercard, Visa och schweiziska banker inte skulle ta politiska hänsyn. They just did. Varför? Därför att de kan. Data som kan användas kommer att användas.

Jag har föreslagit en ändring i Förvaltningslagen om Myndigheters Serviceskyldighet, inklusive Skatteverkets, att på anfordran godta kontanter som betalningsmedel vid in- och utbetalningar, med inbetalaren anonym och endast vad betalningen avser och för vems räkning den görs. Jag avser också att i framtiden föreslå ändringar i Kassaregisterlagen och lagen om tredjemansrevision i samma syfte, att Återupprätta kontanter som betalningsmedel.

Under tiden är det ett rent anständighetskrav, att det allsmäktiga och akribiska datainsamlandet av alla transaktioner  också omfattar Skatteverkets egna transaktioner. Lagen om tredjemansrevison bör också omfatta Skatteverket självt, så att de identifierar rätt inbetalare till sig själva, så som de kräver att få kunna identifiera alla andra betalare i samhället.

Och rättar till sådana missförhållanden som debattartikeln redogör för.

Ed: Skatteverket försvarar sig.

Written by viktualiebroder

08 december 2010 den 16:16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: