Viktualiebrodern

Carl Bildt har rätt om flödessäkerhet

with 6 comments

Kanske ”mellanstor”, men bitsk!

I ett tal i helgen i Bahrain sa Carl Bildt följande

In this age of accelerating globalisation the true security of our
societies – of its citizens, its economy, its state institutions – is to a
very large extent a function of the security of flows across borders.
Of the security of all those flows of persons, goods, capital, energy,
information and whatever across nations, regions and the globe that
is the core of the process of globalisation.
To secure all these flows naturally requires collaboration. National
security is no longer enough. (mina fetstilsmarkeringar)

Man kan bara hålla med Carl Bildt. Nationell säkerhet räcker inte längre. Att säkra informationsflödena i världen kräver samarbete.

Och det är därför Piratpartiet och hela piratrörelsen stöder wikileaks och samarbetar över gränserna. För att säkra just de informationsflödena, varav den sanna säkerheten för våra samhällen beror. Och vi gör det trots att vi därmed utsätter oss själva för fara – senast sett genom DDoS-attacken idag mot Piratpartiets servrar.

Därför att nationell säkerhet inte räcker längre, utan tvärtom visat sig vara en bitter fiende till fria informationsflöden.

Bravo Carl Bildt! Du talar klarspråk. Men förstod du själv vad du sa egentligen?

Det är försent att göra en pudel i alla fall så nu får du stå vid dina ord.

Stöd wikileaks!

Annonser

Written by viktualiebroder

06 december 2010 den 22:41

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag ser mer detta uttalande som en fara. Ett uttalande för en global världsregering. Eftersom de inte kan stoppa wikileaks på nationell nivå så kommer det ropas efter ett globalt styre över internet.

  Andreas G

  06 december 2010 at 23:25

 2. Det är nog så han tänker. Men när han uttrycker sig så här inlindat (säkra informationsflödena) får han finna sig i att innebörden faktiskt kan tolkas precis tvärtom.

  Men, visst, White man speak of peace with forked tongue.

  viktualiebroder

  07 december 2010 at 08:19

 3. Jo,

  Världens Herrar är rädda! De var rädda redan före Wikkileaks, redan före 9/11. Det går som en mantelrörelse över världen. Denna mantelrörelse förklaras bäst av de allt tätare finanskriserna. Som alls inte bara beror på perversiteter hos finansiella aktörer. Dess materiella bas är råvarukris, ekologisk kris, befolkningskris, matkris. De finansiella aktörerna bara gör som de brukar göra – försöker krafsa kastanjerna ur elden.

  En global världsregering är en omöjlig tanke i dessa dagar när FN håller på att falla sönder. Men ett nytt slags västligt Empire är ett tänkbart scenario.

  Jag påminner mig Carl Bildts stolthet över sin styrelseplats i RAND Corporation. RAND är de amerikanska hök-imperialisternas tankesmedja, de är designers av det gamla kalla kriget, den gamla kapprustningen. Jag ser nya, kalla krig…med tre-fyra fronter i stället för de gamla två.

  Cyberrymden är en människans eruption av politisk frihet och kommunikation. Därför kommer sannolikt Makten att köra sin gamla och garanterat effektiva ”söndra & härska”-strategi genom att splittra cyberrymden. Åtminstone i tre-fyra bitar – en geografisk uppdelning. Men knappast global.

  Går det att (åter)upprätta FN som motkraft mot detta?

  *ja ja´veeet* Men man måste åtminstone pröva tanken…

  Gunnel Gomér

  07 december 2010 at 20:11

 4. Varje gång säkerhets näms av sådana som CB, dra ditt svärd. Detta därför att det då är din frihet som står på spel, din frihet och din rätt att ta ansvar är vad som reduceras när paranoida människor talatr om säkerhet. Bildt talar om kontroll och precis sådana ljusskygga samarbeten som inte bör finnas.

  Magnus

  07 december 2010 at 21:21

 5. Gunnel, det får bli ett nytt FN då…

  Jag tror faktiskt att den här globaliseringen, komplexiteten i världen, kommer att falla ihop av sig självt. Och då är det tyvärr så att det gäller att vara tidig själv, dels för att hinna ställa om sig, dels för att inte sitta med svartepetter efteråt.

  Egentligen tror jag att de är mera rädda för det än för ”folket”. Men när ”folket” slår tillbaka kommer bitterheten över den förestående avglobaliseringen fram.

  viktualiebroder

  07 december 2010 at 22:44

 6. Det var länge min understreckare på PP:s forum: ”Det har nu gått så långt, att varje gång jag hör ordet ”säkerhet” drar jag mitt stolpiller” 🙂

  viktualiebroder

  07 december 2010 at 22:58


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s