Viktualiebrodern

Den svarta svanen upphovsrättsreform

with one comment

Riv av nostalgiplåstret fort istället!

Enligt Dagens Nyheter har USA nu mobiliserat Homeland Security för att stänga ner sajter som misstänks ”underlätta” upphovsrättsintrång. Ingen rättsprocess, i alla fall ingen öppen, verkar ligga till grund för avstängningarna. Allvarligt för världen är, att vare sig innehavarna av sajterna eller deras leverantörer har fått tillfälle att själva vidta åtgärder, utan proceduren har skett med benäget bistånd av ICANN, ansvarigt för domännamnssystemet. Det innebär att beslutet inte enbart får verkan lokalt i USA, utan påverkar hela världen.

Men varför uppfattas fildelning som ett hot mot USA:s säkerhet? Man måste då se detta i ljuset av USA:s handelsunderskott. Globaliseringen har inneburit att tillverkande industri flyttat till Asien, då främst Kina. Kvar i USA  har blivit upphovsrättigheterna. Som bloggaren Cornucopia har skrivit om, finns det numera ytterst få föremål i ett svenskt hem som det står ”Made in USA” på.

Man kan se det så, att USA satsat nästan allt på att nuvarande upphovsrätt skall fortsätta gälla för all framtid. Lagt alla ägg i immaterialrättskorgen. Något som med tanke på att kostnaden för kopior i den digitala tidsåldern närmats sig noll av rent teknologiska skäl ter sig allt mera orealistiskt. Nästan som att söka ta betalt för solljus.

Men, som vanligt får man säga, när investeringsbeslut visat sig felaktiga, då förmår den mänskliga psykologin sällan ta detta till sig, utan ryggmärgsreaktionen blir istället att satsa ännu hårdare på det man innerst inne vet har väldigt små framtidsutsikter. Istället för att söka diversifiera sitt näringsliv använder därför USA sin våldsapparat (och vilken våldsapparat!) för att desperat försöka upprätthålla en döende upphovsrättsregim.

Men för den som sticker huvudet i sanden, kommer också det uppenbara till slut som en svart svan, lika överraskande som hyresavin landar i brevlådan för vissa i slutet av månaden. För eller senare blir det en världsomspännande reform av upphovsrätten, i takt med att allt större del av rättsväsendets resurser går åt enbart till att försöka upprätthålla den.

Problemet är de skador på våra fri- och rättigheter som denna upphovsrättsnostalgi kan åstadkomma under tiden. Därför är tidsaspekten kritisk, och ju längre upphovsrätten får bli vid det gamla, ju mera desperata blir nostalgikerna och ju allvarligare riskerar konsekvenserna av deras obalanserade uppträdande att bli.

Vi måste skynda oss att reformera upphovsrätten och bringa den i samklang med den teknologiska utvecklingen. Gamla plåster skall rivas av utan dröjsmål, inte sitta kvar och få skapa infektioner.

Annonser

Written by viktualiebroder

28 november 2010 den 11:20

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Viktualiebrodern skriver om det. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s