Viktualiebrodern

Pengarna betyder inget

with one comment

Det är identiteten som räknas

Ännu en indikation om att den så kallade trängselskatten i Stockholm handlar mycket litet om trängsel och miljö och desto mer om identifiering av personer som rör sig in i och ut ur Stockholms innerstad får vi oss idag till livs i Dagens Nyheter. En man som vederbörligen betalat in avgiften (dubbla avgiften  till och med)  till rätt konto, men med fel OCR-nummer, döms att betala en straffavgift.

Observera att straffavgiften här inte döms ut därför att pengarna inte är betalda. Inte heller därför att inbetalaren är okänd – det går att se från vilket konto eller vilket namn inbetalningen gjorts – utan därför att sambandet mellan  identiteten på den som passerade gränsen och den som betalar inte kan fastslås. Och registreras.

För indrivningen av trängselskatt valdes avsiktligen ett extra dyrt och komplicerat system för att just ge överskottsinformation om rörelser in till och ut ur Stockholm. Någon möjlighet att anonymt passera gränsen och samtidigt göra rätt för sig uteslöts, till stora kostnader. Någon möjlighet att betala kontant gavs ej. Någon möjlighet att ens i efterhand betala skatten med lagliga betalningsmedel, det vill säga i sedlar och mynt,  gavs inte heller.

Jag har föreslagit en ändring i Förvaltningslagens § 5, Om myndigheters serviceskyldighet, som ålägger myndigheter, inklusive Transportstyrelsen och Skatteverket, att på begäran medge in- och utbetalningar i kontanter.

Det skulle då också gälla Trängselskatten. Man skall kunna röra sig till och från Stockholm utan att hamna i register. Och kontanter behöver återupprättas som betalningsmedel.

För detta krävs också en ändring i § 16 i Lag (2004:629) om trängselskatt där det står

Inbetalning av skatt och avgift skall göras genom insättning på ett särskilt konto för skatte- och avgiftsbetalningar enligt denna lag.

Som alltså bör ändras till

Inbetalning av skatt och avgift skall göras med lagliga betalningsmedel i direkt anslutning till passage av en sådan betalstation i Stockholms kommun som anges i bilaga 1 till denna lag, eller genom insättning på ett särskilt konto för skatte- och avgiftsbetalningar  enligt denna lag.

En sådan insättning skall, med hänvisning till den föreslagna ändringen av Förvaltningslagen också kunna ske på valfritt myndighetskontor med lagliga betalningsmedel.

Written by viktualiebroder

23 november 2010 den 15:48

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Det är väldigt störande att trafikavgifter förefaller i det närmaste vara en ursäkt för övervakning.

    Gillar hur du tänker kring detta.

    Christer

    23 november 2010 at 23:04


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: