Viktualiebrodern

Lugn, dagens datorstrul i Swedbank kostar ingen någonting

with 2 comments

Påstår Riksbankens experter i alla fall

I en ofta citerad utredning kommer Riksbankens experter fram till att kostnaden för en kontantbetalning är knappt fem kronor, medan den för en kortbetalning ligger på cirka tre kronor.

Slutsatsen för kontanthatarna på Riksbanken är alltså att kontantbetalningar bör undertryckas, och kortbetalningar uppmuntras.

Det är bara en märklig sak med den studien – den nämner inte någonstans att system för kortbetalningar ibland inte fungerar. Kanske tror experterna att sådant inte inträffar? Eller kanske sätter de kostnaderna vid sådana tillfällen för de som förlitar sig på kort lika med noll?

Jag skulle tro att de som idag, när Swedbanks kortsystem fallerat, och har upplevt sig drabbas av välfärdsförluster när de inte kunnat handla på korten är av en annan uppfattning. Kostnaden för en kortbetalning som inte blir av är verkligen inte lika med noll i upplevd välfärdsförlust. Varken för den som vill sälja eller den som vill köpa.

Att förlita sig enbart på kort som betalningsmedel är helt enkelt hög risk. Som enskild måste man i så fall ibland räkna med reala välfärdsförluster när kortet inte blir accepterat som fullgott betalningsmedel. Om man vill minska den risken kan man visserligen ha flera kort. Men blir det strömavbrott eller fel på datatrafiken hjälper inte det heller.

En sund riskhantering för den enskilde kräver helt enkelt kontanter. Cash is king.

Jag har skrivit om en politik för att Återupprätta Kontanter som Betalningsmedel. Del 1 här, övriga minst fyra delar till länkade i kommentarerna till den posten.

Nyligen.se

Annonser

Written by viktualiebroder

16 november 2010 den 23:52

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Lugn, dagens datorstrul i Swedbank kostar ingen någonting « Viktualiebrodern, […]

 2. Vill bara flika in med en detalj, det som
  ska ha blivit påverkat är främst Maestrokort/Visa elektron (förbannade skitkort) eftersom de är online-kort och kräver en direktverifiering hos banken för att kunden ska kunna handla. Har själv slutat tycka synd om folk med enbart Maestrokort, de är gratis visst, men det är av en anledning. Banken tar inga risker och du kan inte handla när en risk uppstår.

  Utöver det så ska belopp på vanliga Visa/Mastecard släppas igenom så länge som beloppet är under butikens ”floor limit”, vilket i butiker med chip som standard är 1 200kr. Du har alltså en slags ”kredit” på kortet även om du bara har det som ett kontokort just för att kortsystemet har förstått att det kan ligga nere ibland.
  Att gå över limiten genom att ta betalt två, eller fler, gånger är inte uppskattat av banken och uppmuntras inte av dom.(som jag brukar säga till mina butiker när de har en kund som handlat för mer när korten ligger nere 😉

  Sedan håller jag helt med om att det är korkat att ta bort kontanter, dels på grund utav att man aldrig vet hur länge ett korthaveri kan hålla i, men främst för att det är bra att kunna betala anonymt.

  För även om hela kortnummer aldrig sparas hos handlaren så sparas det en så pass unik del, sex första och fyra sista, att det är ovanligt att det överlappar inom en specific enhet(butik). Vilket på sätt och vis märks av de gångerna Polisen ringt och bett om hjälp att få ut huruvida kontant/kort handlat en viss vara mellan en period (mordbrännare som i ett fall köpt tändvätska som de ville verifiera på nått vis).

  ba

  17 november 2010 at 08:44


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s