Viktualiebrodern

Reda pengar för att bli övervakad

with 3 comments

Principen om prissättning av intrånget vinner insteg

Jag ser i Dagens Nyheter att ett nytt forskningsprojekt skall se om folk mot en ekonomisk ersättning, i det här fallet rabatt på bilförsäkringen, är villiga att låta sitt bilåkande övervakas.

Jag tycker att det är en mycket intressant princip som här förs fram, att övervakning av rörelsemönster är ett intrång i den enskildes privata sfär som motiverar en ersättning i reda pengar. Även om försäkringsbolagen förstås ser helt andra skäl.

Det är nämligen ett stort problem med alla dessa övervakningsförslag som ständigt kommer, att de som lägger förslagen inte själva betalar kostnaden för dem, vare sig för dem som utsätts för övervakningen, eller för de kostnader som samhället som helhet belastas med. Den externalisering av övervakningens kostnader som i nuläget är rättsligt möjlig leder oss till ett övervakningssamhälle och därmed historiskt (och geografiskt) förknippad allmän fattigdom.

Att olika försäkringsbolag nu överväger att internalisera de kostnaderna genom att betala för sig, är en glädjande nyhet. Det är en princip som bör göras allmän. Den som inte vill göra rätt för sig får snällt avstå från att snoka i andras göranden och låtanden. Enligt min mening bör för övrigt alla nya övervakningsförslag åtföljas av ett slutdatum, en avvecklingsplan samt fondering av medel för denna avveckling.

Det är nödvändigt att komma bort från att ”nån annan” alltid skall betala.

Fast sannolikt förstår de nog inte själva vilken principiell effekt förslagen innebär.

Annonser

Written by viktualiebroder

15 november 2010 den 12:43

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag håller med om att det är glädjande att försäkringsbolagen i detta skede sänker premiekostnader för att övervara sina kunder. Men jag är inte lika hoppfull inför framtiden. Om detta blir standard kommer det snarare bli så att kunden får betala extra för att inte bli övervakad. Dvs, att slippa bli övervakad blir en kostnadsfråga.

  Vad tror ni? Komer det främst att ses som en inkomstfråga att tillåta att bli övervakad, eller kommer det främst att ses som en kostnadsfråga att slippa bli övervakad? Jag är pessimist och tror det senare.

  bort

  15 november 2010 at 13:48

 2. Det är ju redan som du säger. Den som inte vill bli registrerad vid tågresa får köpa biljett ombord, där avgiften nu är höjd till hundra kronor + ordinarie biljettpris.

  Nu har ju de som hatar kontanter målat in sig i ett hörn genom att förbjuda avgifter vid betalning med *något* betalningsmedel, utan att specificera närmare vilket, så några särskilda kontantavgifter (utöver avrundningsvagiften när något slutar på 50 öre) lär vi väl inte få se dock.

  I slutändan är det dock en politisk fråga. Det finns anledning för Piratpartiet att hålla ut liksom.

  viktualiebroder

  15 november 2010 at 14:10

 3. ah

  limewire info

  23 november 2010 at 20:33


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s