Viktualiebrodern

De kriminella är ett svepskäl för hetsen mot kontanter

with 7 comments

En röst som säger emot

Jag läser i Svenska Dagbladet en riktigt bra debattartikel av Patrik Färdow, vd för G4S Cash solutions. Jag håller helt med, det är kriminaliteten som är problemet, inte kontanthanteringen. Offret har ingen del i skulden att bli utnyttjad och lurad, det slog redan Sokrates fast.

Detta har jag skrivit så många gånger om…, gick till val på en politik för att Återupprätta Kontanter som Betalningsmedel, med förslag på ändringar i Förvaltningslagen och i förslaget till ny Kollektivtrafiklag.

Patrik Färdow avvisar på ett förtjänstfullt sätt svepskälet om ”säkerhet”. Tvärtom är bevarandet av kontanter en fråga om att minska risker och höja säkerheten. Både för den enskilde och på samhällsnivå.

Att kommentarsfältet verkar fyllas av de vanliga hårdare-straff-är-svaret-vad-var-frågan?, är väl något man får räkna med. En sådant extradyrt rättssystem tror ju inte jag på, utan vill se ett evidensbaserat rättssystem som minimerar samhällskostnaden för kriminaliteten.

Hårdare straff är för dem som tycker det är häftigt att betala skatt, försäkringspremier och lås. Och för dem som bara av en ödets slump råkar befinna sig utanför murarna, i tidningarnas kommentarsfält, men med samma bristande impulskontroll och förbrytarmentalitet som de som råkar sitter inne.

Många tycks också avfärda Färdow som talande i egen sak därför att hans företag hanterar kontanter. Äh, vad skall man då säga om Riksbanken, Svensk Handel och Skatteverket som samtliga hetsar mot kontanter? Allmänintresse…? Skulle inte tro det.

Som det har blivit är varje kontant betalning en politisk handling, en akt av civil olydnad.

Annonser

Written by viktualiebroder

22 oktober 2010 den 16:01

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bankerna driver på för att få bort kontanterna, på många olika sätt:
  http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/se-upp-snart-slutar-uttagskorten-att-fungera-1.1193937

  Kalle

  22 oktober 2010 at 17:00

 2. Just det är ju ett märkligt och kontraproduktivt sätt i så fall, eftersom om det blir svårare att få tag på kontanter så kommer det att leda till hamstring och mer kontanter i omlopp.

  viktualiebroder

  22 oktober 2010 at 17:14

 3. FYI:
  Från senaste nummret av Bankföreringens tidning (okt 2010):

  ”Kontanter är bra för brottslingar”
  samt
  ”kontanter är ett verktyg för kriminella”

  Läs mer i temanummret om minskad kontakthantering:
  http://www.bankforeningen.se/web/bf.nsf/$all/CCA92849BF71B0D5C12577BD00427A8A?open

  Det är skrivet från bankanställdas perspektiv, och där är det, enligt mig, ett fullt rimligt argument för att minska rånrisk och dylikt.

  Vi hörs!

  Markus "LAKE" Berglund

  29 oktober 2010 at 10:19

 4. Hej

  Jag har varit borta från dator några dagar. Jag menar ju att det är fel väg att gå att straffa de oskyldiga och att dessutom kanske samhället inte skall inrättas för just specifikt de bankanställdas nöje… Återkommer förhoppningsvis i frågan. Blir låg aktivitet på den här bloggen nu en tid.

  viktualiebroder

  01 november 2010 at 11:11

 5. Nej, du vet väl också var jag står i frågan, men jag försöker bara säga att jag har större förståelse för ”kontantfritt”-argumentet när det kommer från bank-anställda, än när det kommer från exempelvis Skattemyndigheten. 🙂

  Lev väl!

  Markus "LAKE" Berglund

  01 november 2010 at 12:10

 6. Det är lugnt… 🙂

  viktualiebroder

  03 november 2010 at 13:03

 7. […] kontanter ut som betalningsmedel på kollektiva transportmedel. Kriminaliteten används som ett svepskäl och ett rättfärdigande för att skapa datamängder om människors rörelsemönster vars blotta […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s